Ministri i Brendshëm i Ukrainës po shkonte në një pikë të nxehtë të luftës, helikopteri fluturonte ulët për t’iu shmangur raketave

Duke folur në televizionin ukrainas, nënkryetari i zyrës presidenciale ukrainase Kyrylo Tymoshenko tha se ministri i brendshëm ukrainas ishte rrugës për në një “pikë të nxehtë” lufte kur helikopteri i tij u rrëzua.

Siç ka shpjeguar korrespondenti i BBC në Kiev, James Waterhouse, zyrtarët ukrainas përgjithësisht fluturojnë në lartësi të ulët për të shmangur raketat e armikut. Dhe ishte mjegull këtë mëngjes.

Por në këtë fazë nuk dihet shkaku i rrëzimit dhe hetuesit po zbarkojnë në vendin e ngjarjes.

Fluturimi në lartësi të ulët ndihmon në shmangien e raketave – por nuk është pa rrezik

Analist i armëve në BBC, Chris Partridge
Helikopterët zakonisht fluturojnë ulët për të shmangur raketat e armikut tokë-ajër (SAM). Kievi, për shembull, është në afërsi të njësive ruse S-400 SAM të bazuara në Bjellorusinë fqinje vetëm në veri.

Këto janë sisteme shumë të afta që do t’i detyrojnë avionët, si dhe helikopterët të fluturojnë në nivele që do të shmangin zbulimin e radarëve.

Fluturimi i ulët gjithashtu zbut rrezikun e sulmit të një avioni nga SAM të tjera, si armët më të vogla infra të kuqe, të lëshuara nga shpatullat, një herë në hapësirën e kontestuar të fushëbetejës.

Por qëndrimi i ulët rrit rrezikun e një përplasjeje me tokën. Ky lloj fluturimi është intensiv dhe mjaft stresues për pilotët, veçanërisht në një mjedis urban me struktura të shumta si ndërtesa dhe pemë.

Ende nuk kemi asnjë qartësi për arsyen e këtij rrëzimi, por fluturimi i ulët nuk është pa rreziqe.

foto galeri foto galeri foto galeri 123PreviousNext
Hetimi i rrëzimit të helikopterit do të marrë kohë
Një zëdhënës i Forcave Ajrore të Ukrainës ka thënë se hetimi mbi atë që shkaktoi rrëzimin e mëngjesit të sotëm do të marrë kohë për të zbuluar saktësisht se çfarë ka ndodhur.

Një komision shtetëror për të hetuar përplasjen do të ngrihet, citojnë mediat lokale të ketë thënë zëdhënësi.

Komisioni do të përfshijë specialistë të aviacionit.
Ai tha: “Komisioni do të hetojë shkaqet. Nuk do të zgjasë 1-2 ditë, sepse hetimi i një rrëzimi avioni kërkon pak kohë.

Helikopteri u rrëzua pak para orës 08:30 me orën lokale
Ne ka ende informacion më të detajuar në lidhje me rrëzimin nga shërbimi i emergjencës shtetërore të Ukrainës.

Zyrtarët thonë se helikopteri – modeli DSNS ES-225 – u rrëzua në orën 08:20 me orën lokale në Brovary (06:20 GMT) dhe ndërtesa e Shërbimit Kombëtar të Emergjencave u dëmtua në zjarrin e mëpasshëm.

Ekipet e zjarrfikësve arritën të shuanin zjarrin pak më shumë se një orë më vonë.

Në bord ishin nëntë persona: gjashtë anëtarë të ekipit operativ të Ministrisë së Punëve të Brendshme, duke përfshirë udhëheqjen e Ministrisë së Punëve të Brendshme, si dhe tre anëtarë të ekuipazhit të Shërbimit Shtetëror të Emergjencave”, thuhet në një deklaratë.

Ai shton se 25 persona dihet se janë plagosur, 15 të rritur dhe 10 fëmijë.

Latest articles

Related articles