Në të ardhmen celularët Android do të kenë lidhje satelitore

Një partneritet i ri midis firmës së telefonave satelitorë Iridium dhe gjigantit të çipave Qualcomm do të sjellë lidhjen satelitore me telefonat Android premium gjatë vitit. Do të thotë që në vendet ku nuk ka mbulim me valë, ato mund të lidhen me satelitët kalimtarë për të dërguar dhe marrë mesazhe.

Çipat e Qualcomm gjenden në shumë telefona inteligjentë Android ndërsa Apple njoftoi një veçori satelitore për iPhone 14 në shtator 2022. Shërbimi është aktualisht i disponueshëm vetëm për dërgimin dhe marrjen e mesazheve bazë në rast urgjence.

Partneriteti i ri do ta bëjë të njëjtin shërbim të aksesueshëm për miliona përdorues të telefonave inteligjentë, pa i lidhur ata me një markë të caktuar por do të jetë në dorë të prodhuesit që ta mundësojë atë.

Iridium është sistemi origjinal telefonik satelitor, duke dërguar satelitin e tij të parë në orbitë në 1997. Ai përfundoi një rifreskim të rrjetit të tij prej 75 anije kozmike në 2019.

Satelitët mbulojnë të gjithë globin dhe fluturojnë në ulët në orbitë, rreth 780 km mbi Tokë dhe grupet e tyre mund të komunikojnë me njëri-tjetrin, duke kaluar të dhëna mes tyre
Lidhja satelitore konsiderohet gjerësisht si kufiri tjetër për telefonat celularë sepse trajton problemin e “jo-spoteve” ​​zona ku nuk ka mbulim ekzistues. Këto priren të jenë më të zakonshme në zonat rurale ose të largëta. Tashmë është vendosur me sukses për të ofruar mbulim me brez të gjerë nga shërbime të tilla si Starlink i Elon Musk.

Latest articles

Related articles