Produkte tipike autoktone shqiptare vijojnë t’i shtohen gamës së eksporteve bujqësore, duke rritur vlerën në ekonominë e vendit dhe zgjeruar hartën e gjeografisë të vendeve ku tregtohen.
Krahas disa prej bimëve mjekësore, boronicës, gështenjës së Tropojës, vajit të ullirit, mollës së Korçës etj., është dhe kumbulla e zezë e Veriut, që konsiderohet si një ndër thesaret e Shqipërisë, për vetë kërkesën e lartë që ka tregu europian për këtë frut.
Eksportet e kumbullës së zezë shënojnë shifrat e disa dhjetëra tonëve, me destinacion kryesor vendet nordike, që përbëjnë edhe tregje me fuqi të lartë blerëse.
Kumbulla e zezë rritet kryesisht në zonën verore të vendit dhe njihet për cilësinë dhe shijen e mirë. Falë mbështetjes, sipërfaqet e mbjella me kumbullën e zezë po zgjerohen gjithnjë e më shumë. Kjo si rrjedhojë e kërkesës së lartë nga tregjet europiane.
Kultivimi i kumbulles së zezë është burimi kryesor i të ardhurave për më shumë se 140 prodhues të vegjël dhe të mesëm dhe 600 deri në 1000 punëtorë të përkohshëm, që angazhohen gjatë stinës së vjeljes së kumbullave.