Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm, sepse na jep energji që është thelbësore për gjithë ditën andaj nuk duhet ta kapërcejmë.
Gjithashtu, është shumë e rëndësishme se çfarë hamë me stomakun bosh, sepse shumë ushqime mund të shkaktojnë nauze, urth, fryrje dhe plogështi.
Çfarë nuk duhet të hamë me stomakun bosh?
Jogurt (kos)
Është e vështirë të imagjinohet mëngjesi pa pijen tuaj të preferuar të qumështit. Megjithatë, jogurti përmban baktere të shëndetshme qumështi që nuk arrijnë në zorrët kur pihet me stomakun bosh. Këshilla është të hani diçka përpara se të konsumoni kos.
Banane
Frutat janë një zgjedhje e mirë ushqimi me stomakun bosh, por jo bananet, të cilat mund të çojnë në një rritje të papritur të sheqerit të thjeshtë, por më pas në rënien e tij të shpejtë. Prandaj, disa njerëz do të kenë sulme urie më vonë gjatë ditës.
Agrumet
Limonët, portokalliet, grejpfruti, mandarinat janë plot me vitaminë C. Megjithatë, acidi që ato përmbajnë mund të sulmojë mukozën dhe të shkaktojë dhimbje në gojë dhe në fyt. Nga të gjitha agrumet, lejohet vetëm limoni i holluar me ujë.
Pije të ftohta të gazuara
Nëse konsumohen me stomak bosh, pijet e ftohta të gazuara mund të shkaktojnë dëmtim të mukozës dhe të zvogëlojnë rrjedhjen e gjakut në stomak. Kjo rezulton në tretje të ngadaltë dhe siklet në zonën e stomakut.
Maja buke
Majaja, veçanërisht nëse konsumohet në mëngjes, mund të irritojë stomakun dhe të shkaktojë fryrje të forta dhe dispepsi. Ndaj, shmangni brumërat dhe brumërat në mëngjes.
Petulla
Sheqeri që shtohet në shumicën e ushqimeve të përpunuara dhe ëmbëltuesve të tjerë ka të njëjtin efekt në mëlçi si konsumimi i sasive të mëdha të pijeve alkoolike. Sheqeri nga frutat është i pranueshëm sepse përmban fibra bimore, por një sasi e madhe fruktoza në vetvete mund të mbingarkojë mëlçinë. Petullat me shurup të ëmbël apo me ‘donuts’ nuk janë një mënyrë e mirë për të nisur ditën.
Perime të papërpunuara – veçanërisht domate dhe tranguj
Domatet janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, por gjithashtu përmbajnë një nivel të lartë të acidit tanik, i cili rrit aciditetin në stomak dhe mund të çojë në ulcerë. Gastriti dhe gazrat janë të forta pas ngrënies së trangujve me stomakun bosh. Perimet e papërpunuara janë të pasura me vitamina dhe minerale, por jo për mëngjes.