Biblioteka Kombëtare Franceze vendos në karantinë librat, përmbajnë arsenik

Biblioteka Kombëtare e Francës ka hequr nga raftet e saj katër libra të shekullit të 19-të, kopertinat e të cilëve besohet se përmbajnë arsenik , një substancë toksike.

Këto janë dy kopje të Baladave të Irlandës të Edward Hayes të botuar në 1855, një antologji dygjuhëshe e poezisë rumune nga Henry Stanley nga viti 1856 dhe libri i Shoqërisë Mbretërore të Hortikulturës të viteve 1862-63.

Prekja e librave, të cilët janë shtypur në Britani, mund të shkaktojë vetëm dëme të vogla , por ato janë tërhequr për analiza të mëtejshme si masë paraprake.

Biblioteka zbuloi kopjet e diskutueshme kur studiuesit amerikanë zbuluan se botuesit e epokës viktoriane përdorën arsenik për të ngjyrosur librin. Pigmentet e gjelbra që përmbanin arsenik quheshin “Paris green”, “smerald green” ose “Sele green”, sipas një kimisti me origjinë gjermane.

Duke kontrolluar qindra kopertina librash për gjurmë të metaleve të rënda që nga viti 2019, studiuesit e Universitetit të Delaware përpiluan një listë të librave potencialisht të rrezikshëm si pjesë e Projektit të Librit Poison.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëron se ekspozimi afatgjatë ndaj arsenikut inorganik , kryesisht përmes ujit të pijshëm dhe ushqimit, mund të çojë në lezione të lëkurës dhe kancer të lëkurës, por nuk përmend kontaktin me objektet që e përmbajnë atë.

Latest articles

Related articles