Virozat e dimrit, ja si të mbrohemi me ushqimet e duhura. Çfarë duhet për një sistem imunitar të fortë

spot_img

Dimri sapo ka filluar dhe të gjithë kanë nisur të jenë më të kujdesshëm për të marrë masa për tu mbrojtur nga i ftohti dhe nga rreziku i virozave.

Rrobat e verës janë hequr nga gardëroba, si dhe kanë nisur që shtëpitë mbulohen me qilima. Ndër të gjitha masat parandaluese, ekziston një zakon i thjeshtë, i përditshëm që mund të forcojë mbrojtjen e trupit, duke na mbajtur larg sëmundjeve: një dietë e ekuilibruar.

Zgjedhjet e duhura ushqimore, të kombinuara me zakone të tjera të shëndetshme, si shmangia e duhanit dhe një mënyrë jetese sedentare, forcojnë trupin, duke siguruar imunitet ndaj viruseve dhe sëmundjeve.

Në plan të parë është nevoja për të marrë lëndë ushqyese të vlefshme , të cilat forcojnë qelizat, duke mbështetur funksionin e sistemit imunitar.

Provat tregojnë se përbërës të tillë si vitaminat C dhe D, zinku, seleniumi, hekuri dhe gjithashtu proteinat janë kritike për forcimin e sistemit imunitar dhe prodhimin e antitrupave mbrojtës.

Prandaj, ne ndjekim një dietë të pasur me fruta, perime, proteina pa yndyrë, produkte me drithëra integrale, por edhe me shumë ujë.

Në të kundërt, zgjedhjet si mishi i kuq, ushqimet e përpunuara, ushqimet me sheqer të shtuar dhe alkooli përbëjnë një dietë të varfër, sabotuese të imunitetit. Këto ushqime karakterizohen nga një varfëri e komponentëve të vlefshëm, duke shkaktuar inflamacion kronik në zorrë dhe duke shtypur përgjigjen imune të trupit.

Një mori të dhënash shkencore lidh ushqimin e dobët me dëmtimet në funksionin qelizor dhe prodhimin e antitrupave , ndërsa shumë studime epidemiologjike zbulojnë se ata që nuk marrin sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese janë në rrezik më të madh të infeksioneve bakteriale, virale dhe të tjera.

Latest articles

Related articles