“Himariotët historikisht shqiptar, zbulohet testi ADN së shqiptarëve”


Historiani Pëllumb Xhufi, i ftuar në emisionin “Review” në Euronews Albania, foli për prejardhjen e shqiptarëve.

Ai theksoi se nga deklarimet por dhe nga studimet që janë bërë himariotët janë historikisht shqiptarë.

“Ne kemi të dhënat tona, konkretisht nga Dropulli ose Himara, kemi dokumente qofte perendimore dhe dolumente nga Perandoria Osmane që tregojnë se personat që jetojnë atje janë historikisht shqiptarë me përjashtim të fshatrave që janë hebre, siç ka dhe në zonë e Delvinës. Ka dhe emra Petko që janë sllav por që nuk duhen ngatërruar. Për Himarën ka vetëdeklarime, dhe në të gjitha letrat të dërguara monarkëve deklaronin se janë shqiptarë, flasim gjuhën shqipe, më të diturit nga ne flasin italishten, por ka dhe të tjerë që flasin greqishten.” – tha ai

Latest articles

Related articles