Ditari i luftës: Ushtria gjermane e konsideron kundërsulmin e Ukrainës si shumë të ngadaltë

Ushtria gjermane ka kritikuar përparimin e ngadaltë dhe taktikat e kundërofensivës ukrainase kundër forcave ruse, shkruan Bild gjermane dhe raporton britanikët.

Figura të larta brenda Bundeswehr-it gjerman janë të frustruar që Kievi nuk i ka zbatuar të gjitha mësimet e trajnimit të aleatëve të tij perëndimorë. Udhëheqësit ukrainas kanë pranuar se ofensiva ka bërë vetëm përparim të kufizuar, me një rrjet të dendur minash ruse që bllokojnë çdo përparim.

Javën e kaluar, Volodymyr Zelensky tha se ofensiva së shpejti do të “fitojë vrull” mes alarmit në rritje në kryeqytetet perëndimore dhe mungesës së dukshme të përparimit.

Ministria gjermane e mbrojtjes ka kritikuar avancimin e forcave të armatosura ukrainase përgjatë vijës së frontit 1.000 km, duke përdorur grupe të vogla prej 10 deri në 30 ushtarë për të sulmuar.

Sipas vlerësimit të inteligjencës, kjo sakrifikon avantazhin e të pasurit një numër të madh ushtarësh perëndimorë të stërvitur dhe të armatosur. Gjenerali Valery Zaluzhny, komandanti i përgjithshëm i ushtrisë së Ukrainës, tha muajin e kaluar se presioni perëndimor për të sulmuar më shpejt mund të shkaktojë dëm. Shumë në ushtrinë e Kievit mendojnë se po u bëhet presion për të sakrifikuar një numër të madh pa armë të mjaftueshme.

Gjithashtu, ushtria ukrainase është kritikuar për zbatimin e pamjaftueshëm të stërvitjes së saj në strukturën e trupave të tyre të oficerëve, duke promovuar ata me përvojë luftarake ndaj atyre me aftësi trajnimi dhe drejtuese, siç i kanë trajnuar forcat perëndimore.

Përvoja luftarake nuk do të thotë që një ushtar është një udhëheqës i mirë në luftime”, sipas vlerësimit të Bundeswehr-it. ”

“Në shumë raste, ushtarët pa përvojë luftarake ose ushtarake të kohëve të fundit janë treguar se kanë arritur sukses më të madh stërvitor përmes mbështetjes së stërvitjes ushtarake që marrin sesa ushtarët e supozuar me përvojë dhe të trajnuar.”

Raporti pretendon se taktikat e ushtrisë ukrainase dhe oficerët që nuk i janë nënshtruar trajnimeve perëndimore, minojnë “nivelin e lartë të të kuptuarit dhe suksesin e madh të të mësuarit” të treguar nga kadetët ukrainas gjatë trajnimit të tyre katër-javor në Gjermani.

Ai gjithashtu vuri në dukje se ushtarët gjermanë i kuptonin “parimet operacionale të zjarrit dhe lëvizjes”, por kur të ktheheshin në Ukrainë ata do të komandoheshin nga oficerë që përdornin taktika të ndryshme ushtarake dhe shfaqnin “nganjëherë mangësi të konsiderueshme në udhëheqje dhe në zbatimin e proceseve të menaxhimit në nivelin e duhur, të cilat ndonjëherë çojnë në vendime të gabuara dhe të rrezikshme”.

Analistët në Ukrainë, duke përfshirë Michael Coffman dhe Rob Lee, kanë thënë se një pengesë për përparimin e Kievit ka qenë dështimi i tij deri më tani për të zbatuar luftën e kombinuar, ku këmbësoria, automjetet e blinduara dhe artileria përdoren njëkohësisht.

Ky raport nga Bundesver u kritikua nga Sergey Sumleny, themeluesi i qendrës së qendrës për ripërtëritjen evropiane me qendër në Berlin, i cili e quajti atë “arrogancë tipike gjermane”.

Z. Sumleny tha për Telegrafin “është besimi i Bundeswehr-it se ushtarët e trajnuar nga gjermanët janë shumë më të mirë se kushdo që mund të jetë oficerë më të mirë se ushtarët me përvojë ukrainase. Një certifikatë gjermane nuk të bën ushtar më të mirë”.

Ai hodhi poshtë gjithashtu kritikat për madhësinë e vendosjes së grupit, të cilën ai e fajësoi për mungesën e artilerisë dhe mbështetjes ajrore.

“Sigurisht që Ukraina përdor grupe më të vogla. Ata nuk kanë fuqi të mjaftueshme për të nisur një ofensivë të madhe dhe për këtë arsye përpiqen të gjejnë pika të dobëta në linjat e mbrojtjes ruse. Ata nuk kanë artileri dhe mbështetje ajrore të mjaftueshme për të shtyrë ofensivën”, tha ai.

Nëse ukrainasit do të vazhdonin ashtu siç dëshironte Berlini, ata ndoshta do të humbnin të 50 tanket e furnizuara nga Gjermania dhe më pas Bundeswehr do të shkruante një raport duke e dënuar atë, shtoi Sumleny.

Latest articles

Related articles