Regjistrohet temperatura rekord prej 46 gradësh/Celsius

Njoftohet se temperatura e ajrit është matur në 46 gradë Celsius në Death Valley në Kaliforni të SHBA-së, e njohur si një nga vendet më të nxehta në botë dhe me temperaturat e larta rekord. Temperaturat ekstreme kanë përfshirë Death Valleyn në shtetin e Kalifornisë, një nga pikat më të nxehta në botë.

Në Qendrën e Vizitorëve Furnace Creek në rajon, e cila tërheq vëmendjen me bukurinë e saj natyrore si dhe kushtet ekstreme të motit, temperatura u regjistrua në 46 gradë Celsius (115 Fahrenheit). Në luginë, ku një person humbi jetën më 6 korrik për shkak të vapës së madhe, autoritetet paralajmëruan qytetarët për kushtet e motit.

Sipas Arkivit Botëror të Motit dhe Ekstremeve Klimatike të Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO), temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë në botë ishte 134 gradë Fahrenheit në vitin 1913 në Furnace Creek në Death Valley. E quajtur Death Valley, që do të thotë “Lugina e Vdekjes”, zona u emërua pas një grupi që u zhduk dhe u gjet më vonë këtu në dimrin e viteve 1849-1850.

Lugina e Vdekjes, rajoni më i ulët, më i nxehtë dhe më i thati i kontinentit të Amerikës së Veriut, është 225 kilometra i gjatë dhe 8 deri në 24 kilometra i gjerë dhe mbulon një sipërfaqe prej përafërsisht 7.800 kilometrash katrorë.

Latest articles

Related articles