Shqipëria kopjoi Nigerinë? Edhe aty u ndalohet mjekët nga lëvizja jashtë vendit për 5 vite

Ibrahim Oloriegbe, kryetar i komitetit të Senatit për shëndetin, u ka thënë kolegëve të tij në Dhomën e Përfaqësuesve se projektligji për të parandaluar që mjekët e trajnuar nga Nigeria të largohen nga vendi deri pas 5 vjetësh praktike.

Sponsori i projekt-ligjit, Ganiyu Johnson, që përfaqëson Oshodi/Isolo Federal Constituence, propozoi që personave të tillë t’u ndalohet licenca për t’i parandaluar ata të largohen nga vendi brenda pesë pesë viteve nga kualifikimi.

Sipas Johnson, kjo do të ndihmojë në frenimin e eksodit masiv të mjekëve nga vendi. Projektligji kaloi në leximin e dytë në Dhomën e Përfaqësuesve të enjten.Por, duke reaguar në një seri postimesh në Twitter të shtunën, Oloriegbe, i cili vetë është mjek, tha se sponsorit të projektligjit i mungon qartë se si funksionojnë licencat mjekësore.
Senatori dha arsyet pse strategjia e Johnson për të adresuar sfidën e ikjes së trurit në sektorin e shëndetësisë nuk mund të funksionojë.

Oloriegbe vuri në dukje se legjislacioni i propozuar “shkel të drejtën për “Lirinë e Lëvizjes” (neni 41) dhe të drejtën për lirinë nga diskriminimi sipas (Sek. 42) siç garantohet nga Kushtetuta e Republikës Federale të Nigerisë (CFRN) 1999 , i ndryshuar”, prandaj do të ishte e paligjshme të ndaloheshin mjekët që nuk kanë kryer asnjë shkelje të largohen nga vendi.

Latest articles

Related articles