Sulmi në zemër mund ta “plakë” mendjen me më shumë se 10 vjet

A mund të çojë përkeqësimi i shëndetit të zemrës në një rënie përkatëse të aftësisë njohëse? Studiuesit e një studimi të fundit u përpoqën të hetonin çdo korrelacion midis sulmit në zemër dhe rënies njohëse.

Më konkretisht, ata zbuluan se ataku në zemër nuk shoqërohet me rënie të papritur të aftësisë njohëse. Megjithatë, e njëjta gjë nuk ishte e vërtetë gjatë viteve. Duke krahasuar të dhënat midis atyre që kishin pasur një atak në zemër kundrejt atyre që ishin të shëndetshëm, ata vunë re rënie dukshëm më të shpejtë të njohjes në vitet pas sulmit në zemër. Ky reduktim ishte i barabartë me 13 vjet plakje njohëse.

“Për shkak të faktit se shumë njerëz janë në rrezik për të pasur një atak në zemër, ne shpresojmë që rezultatet e studimit tonë do t’i inkurajojnë njerëzit të kontrollojnë faktorët e rrezikut vaskular, si presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i ngritur, sa më shpejt të jetë e mundur, pasi ne. kanë treguar se një atak në zemër rrit rrezikun e reduktimit të perceptimit dhe kujtesës më vonë në jetë”, thekson Dr. Michelle Johansen, profesoreshë e asociuar e neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins.
Një atak në zemër ose infarkt i miokardit ndodh kur furnizimi me gjak në zemër zvogëlohet ose ndalet papritur, duke shkaktuar vdekjen e muskujve nga mungesa e oksigjenit. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, çdo vit rreth 805,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë një atak në zemër. Nga këto raste, 605,000 janë atak të parë në zemër, ndërsa 200,000 ndodhin tek personat që tashmë kanë pësuar infarkt.

Në këtë meta-analizë, studiuesit shikuan gjashtë studime të mëdha të të rriturve midis viteve 1971 dhe 2019. Ata përdorën një sistem vlerësimi për të matur aftësinë njohëse të pjesëmarrësve me kalimin e kohës, si dhe kujtesën dhe funksionin ekzekutiv – sa mirë njerëzit marrin vendime komplekse njohëse.
Kampioni i studimit përfshinte 30,465 njerëz që nuk kishin pasur atak në zemër ose goditje në tru dhe nuk kishin demencë në kohën e vlerësimit të parë kognitiv. Nga ata njerëz, 1,033 kishin të paktën një sulm në zemër, dhe prej tyre, 137 kishin dy sulme në zemër. Njerëzit që kishin sulme në zemër kishin më shumë gjasa të ishin burra të moshuar.

Për ata që patën një atak në zemër, ndërsa studiuesit nuk gjetën një rënie të konsiderueshme njohëse menjëherë pas sulmit të parë në zemër, testet njohëse të pjesëmarrësve treguan një rënie gjatë viteve që pasuan.

Dr. Johansen vëren se hapat e ardhshëm të kërkimit duhet të përfshijnë aspekte të tjera të shëndetit të zemrës dhe se si ato mund të ndikojnë në shëndetin e trurit.
“Ne kemi treguar se parandalimi i sulmeve në zemër mund të jetë një strategji për ruajtjen e shëndetit të trurit tek të moshuarit ”, thotë Dr. Johansen. “Tani ne duhet të përcaktojmë se çfarë saktësisht shkakton rënien njohëse me kalimin e kohës”, përfundon ai.

Latest articles

Related articles