Çaji i Dëllinjës: Bima e Mrekullueshme që mbron shëndetin, Lufton Sëmundjet virale dhe infektive

Çaji i dëllinjës është një ndër bimët më të njohura dhe të përdorura për qëllime mjekësore. Ai është i pasur me shumë veti të dobishme, të cilat do të diskutohen në këtë shkrim.

Një prej vetive më të njohura të çajit të dëllinjës është aftësia e tij për të ndihmuar në luftimin e infeksioneve. Ai përmban polifenole, të cilat kanë veti antibakteriale dhe antivirale. Një studim i publikuar në “Phytotherapy Research” tregon se ekstrakti i dëllinjës mund të jetë i efektshëm në trajtimin e infeksioneve të traktit urinar.

Një tjetër veti e dobishme e çajit të dëllinjës është aftësia e tij për të ndihmuar në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Ai përmban flavonoide, të cilat kanë veti antioksidante dhe anti-inflamatore. Një studim i publikuar në “The American Journal of Clinical Nutrition” tregon se konsumimi i dëllinjës mund të ndihmojë në zvogëlimin e nivelit të kolesterolit dhe tensionit të lartë të gjakut, dy faktorët kryesorë që rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Përveç kësaj, çaji i dëllinjës mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit dhe ndihmon në trajtimin e alergjive. Një studim i publikuar në “Journal of Ethnopharmacology” tregon se ekstrakti i dëllinjës mund të ndihmojë në luftimin e inflamacioneve dhe zvogëlimin e simptomave të alergjive.

Çaji i dëllinjës gjithashtu mund të ndihmojë në mbajtjen e peshës nën kontroll. Ai përmban një sasi të madhe të katechineve, të cilat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e yndyrës trupore dhe rritjen e metabolizmit. Një studim i publikuar në “The American Journal of Clinical Nutrition” tregon se konsumimi i dëllinjës mund të ndihmojë në zvogëlimin e BMI dhe sasisë së yndyrës në organizëm.

Ajo përdoret kundër diabetit dhe radikaleve të lira.
Studimet e kohëve moderne për dëllinjën tregojnë se kjo bimë rrit aftësitë filtruese të veshkave dhe pastron traktin urinar.
Dëllinja është përdorur në mjekësinë popullore edhe kundër bronshitit, kollës dhe infeksioneve në rrugët e frymëmarrjes.
Zieni 10-15 kokrra të dëllinjës dhe merrni frymë mbi avullin e lëshuar prej tyre për të zgjidhur këto probleme.
Autoritetet gjermane e kanë renditur dëllinjën në listën e produkteve bimore më të përdorura për problemet me stomakun dhe problemet me tretjen.

Si të përgatisni lëngun e dëllinjës:
Kokrrat e dëllinjës, të plota, të shtypura apo të grira përdoren në çaj, ekstrakte alkolike dhe verë.
Nëse dëshironi të përgatisni çaj, zieni një filxhan me ujë dhe merrni një lugë çaji me kokrra dëllinje të thërmuara.
Lërini së bashku për 5 minuta përpara se ta pini. Këtë lëng mund ta pini tre herë në ditë për një muaj.
Dëllinja është e rekomandueshme edhe në banjat me kripë në trajtimet kundër reumatizmës.
Shtoni 30-40 kokrra dëllinje në vaskë, ose ziejini për 10 minuta dhe lëngun e tyre hidheni në vaskë. Me këtë lëng mund të përgatisni edhe kompresa.

Latest articles

Related articles