“Cigare elektronike: Rreziku i fshehur i shëndetit – Efektet negative që duhet të dini”

Në këtë shkrim do të diskutojmë efektet negative të përdorimit të cigareve elektronike, një praktikë që po bëhet gjithnjë e më e zakonshme në ditët e sotme.

Cigare elektronike, ose e-cigare, janë një lloj cigelesh që nuk ndezin duhanin, por përdorin një lëng elektronik për të prodhuar aurë. Sipas disa njerëzve, përdorimi i cigareve elektronike është më i shëndetshëm se përdorimi i cigareve të zakonshme. Megjithatë, ka shumë shqetësime në lidhje me përdorimin e tyre, sidomos nëse është bërë një praktikë e zakonshme.

Një efekt negativ i përdorimit të cigareve elektronike është rreziku i dëmtimit të mushkërive. Sipas një studimi të publikuar në revistën “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, disa nga kimikatet që gjenden në lëngun e cigareve elektronike mund të dëmtojnë sistemin respirator dhe të shkaktojnë inflamacion. Kjo mund të çojë në probleme serioze të frymëmarrjes dhe shëndetit të mushkërive.

Një tjetër efekt negativ i përdorimit të cigareve elektronike është rreziku i shkaktimit të dëmeve në zemër. Sipas një studimi të publikuar në revistën “JAMA Cardiology”, përdoruesit e cigareve elektronike kanë më shumë gjasa të kenë dëme në zemër se njerëzit që nuk i përdorin ato. Kjo është e mundur për shkak të kimikateve të dëmshme që gjenden në lëngun e cigareve elektronike.

Një efekt tjetër negativ i përdorimit të cigareve elektronike është rreziku i shtimit të varfërisë së shëndetit mendor. Sipas një studimi të publikuar në revistën “JAMA Pediatrics”, përdoruesit e cigareve elektronike kanë më shumë gjasa të kenë depresion, ankth dhe probleme të tjera të shëndetit mendor se njerëzit që nuk i përdorin ato. Kjo mund të jetë për shkak të efekteve të ngjashme të nikotinës dhe kimikateve të tjera në tru.

Për të përfunduar, përdorimi i cigareve elektronike nuk është një zgjidhje e shëndetshme për përdoruesit e duhanit.

Latest articles

Related articles