Sa here ne dite duhet te haje njeriu? Doktori flet me kompetencën shkencore

A e rrisin normën metabolike vaktet më të shpeshta?
Shkalla metabolike është numri i kalorive që trupi juaj djeg brenda një periudhe të caktuar kohore.
Ideja se ngrënia e vakteve më të shpeshta dhe më të vogla rrit normën metabolike është një mit i vazhdueshëm.
Është e vërtetë që tretja e një vakti ngre pak metabolizmin dhe ky fenomen njihet si efekti termik i ushqimit. Megjithatë, është sasia totale e ushqimit të konsumuar që përcakton sasinë e energjisë së shpenzuar gjatë tretjes.
Ngrënia e 3 vakte me 800 kalori do të shkaktojë të njëjtin efekt termik si ngrënia e 6 vakte me 400 kalori. Nuk ka fjalë për fjalë asnjë ndryshim.
Studime të shumta kanë krahasuar ngrënien e shumë vakteve më të vogla kundrejt më pak vakteve më të mëdha dhe kanë arritur në përfundimin se nuk ka asnjë efekt të rëndësishëm as në shkallën metabolike, as në sasinë totale të yndyrës së humbur .
Pra, Ushqimi më i shpeshtë nuk rrit normën tuaj të përgjithshme metabolike ose numrin e kalorive që digjni gjatë ditës.
Ushqimi më i shpeshtë a balancon nivelet e sheqerit në gjak dhe a e zvogëlon dëshiren per te ngrene?
Një argument që shohim shumë është se njerëzit duhet të hanë shpesh për të balancuar nivelet e sheqerit në gjak.
Konsumimi i vakteve të mëdha mendohet se çon në ngritje dhe ulje të shpejtë të sheqerit në gjak, ndërsa ngrënia e vakteve më të vogla dhe më të shpeshta duhet të stabilizojë nivelet e sheqerit në gjak gjatë gjithë ditës.
Sidoqoftë, kjo nuk mbështetet nga shkenca. Studimet tregojnë se njerëzit që hanë më pak vakte më të mëdha kanë nivele më të ulëta të glukozës në gjak, mesatarisht .
Ata mund të kenë rritje më të mëdha të sheqerit në gjak, por në përgjithësi nivelet e tyre janë shumë më të ulëta. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me probleme të sheqerit në gjak pasi niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të shkaktojë të gjitha llojet e problemeve.
Ushqimi më pak i shpeshtë është treguar gjithashtu se përmirëson ngopjen dhe zvogëlon urinë në krahasim me vaktet më të shpeshta .
Kur bëhet fjalë për kontrollin e sheqerit në gjak, mëngjesi gjithashtu duket se luan një rol. Studimet tregojnë se ngrënia e vaktit më të madh të ditës në mëngjes, ose herët në ditë, ul nivelet mesatare ditore të sheqerit në gjak .
A duhet ngrënë mëngjes, ose nuk duhet ngrënë mëngjes ?
Shume thenie diktojneqë mëngjesi është një domosdoshmëri, se kjo ngrenie fillon metabolizmin tuaj gjatë ditës dhe ju ndihmon të humbni peshë.
Për më tepër, studimet vëzhguese tregojnë vazhdimisht se ata që e shmangin mëngjesin kanë më shumë gjasa të jenë të trashë sesa njerëzit që hanë mëngjes .
Megjithatë, korrelacioni nuk është i barabartë me shkakësinë. Këto të dhëna nuk vërtetojnë se mëngjesi ju ndihmon të humbni peshë, vetëm se ngrënia e mëngjesit shoqërohet me një rrezik më të ulët për të qenë obez.
Kjo ka shumë të ngjarë për shkak se konsumatorët e mëngjesit priren të jenë më pak të ndërgjegjshëm për shëndetin në përgjithësi, ndoshta duke zgjedhur një ngrenie te lehte në punë dhe më pas të hanë një vakt të madh në McDonald’s për drekë.
Të gjithë “e dinë” se mëngjesi është i mirë për ju, kështu që njerëzit që kanë zakone të shëndetshme në përgjithësi kanë më shumë gjasa të hanë mëngjes.
Megjithatë, nuk ka asnjë provë që mëngjesi “konsumon ” metabolizmin dhe ju bën të humbni peshë.
Megjithatë, ngrënia e mëngjesit mund të kete dobi ne disa aspekte të shëndetit. Duket se kontrolli i sheqerit në gjak i trupit është më i mirë në mëngjes .
Prandaj, ngrënia e një mëngjesi me kalori të lartë rezulton në nivele mesatare ditore më të ulëta të sheqerit në gjak në krahasim me ngrënien e një darke me kalori të lartë .
Gjithashtu, një studim te njerëzit me diabet të tipit 2 zbuloi se agjërimi deri në mesditë rriti rritjen e sheqerit në gjak pas drekës dhe darkës .
Këto efekte ndërmjetësohen nga ora e trupit, e njohur edhe si ritmi cirkadian, por nevojiten më shumë studime përpara se shkencëtarët të kuptojnë plotësisht se si funksionon.
Njerëzit me diabet dhe ata që janë të shqetësuar për nivelet e sheqerit në gjak duhet të konsiderojnë të hanë një mëngjes të shëndetshëm.
Por si këshillë e përgjithshme: Nëse nuk jeni të uritur në mëngjes, anashkaloni mëngjesin. Vetëm sigurohuni që të hani shëndetshëm për pjesën tjetër të ditës.
Pra, nuk ka asnjë provë që anashkalimi i mëngjesit është i dëmshëm për njerëzit e shëndetshëm. Megjithatë, njerëzit me diabet duhet të konsiderojnë të hanë një mëngjes të shëndetshëm ose të marrin shumicën e kalorive të tyre herët gjatë ditës.

Dr. Alket Koroshi

Latest articles

Related articles