Çfarë u tha për komunitetin shqiptar gjatë takimit Sunak-Rama?

Mbretëria e Bashkuar- Kryeministri Edi Rama u takua sot me Kryeministrin e Britanisë së Madhe, Rishi Sunak në Downing Street.

Në deklaratën e qeverisë në faqen e tyre zyrtare i vihet theksi kontributuit të rëndësishëm të komunitetit shqiptar në jetën britanike, duke bërë kështu një kthesë për mirë, sa i përket etiketimit të emigrantëve shqiptarë në Britani.

Aty thuhet se dy udhëheqësit shprehën ambicien e tyre të përbashkët për të zgjeruar dhe thelluar marrëdhëniet Britani-Shqipëri, duke bashkëpunuar në adresimin e kërcënimeve globale dhe rajonale dhe forcimin e partneritetit tonë dypalësh.

Ata vunë në dukje mundësi të rëndësishme për të rritur lidhjet tregtare, investimet dhe teknologjinë dhe kryeministri Sunak përshëndeti sërish kontributin e rëndësishëm të komunitetit shqiptar në Britaninë e Madhe në jetën britanike.

Si aleatë të NATO-s, anëtarë të tjerë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe partnerë të ngushtë, udhëheqësit riafirmuan gjithashtu angazhimin e tyre për të punuar së bashku për të mbrojtur sigurinë e qytetarëve tanë, për të mbrojtur demokracinë dhe për të promovuar të drejtat e njeriut, duke përfshirë një përgjigje të fuqishme ndërkombëtare ndaj agresionit nga Rusia. Kjo do të përfshijë ndihmën e mbrojtjes kibernetike shqiptare për t’u mbrojtur nga kërcënimet në internet.

Kryeministri Sunak dhe kryeministri Rama u angazhuan për të thelluar punën në kuadër të Komunikatës së Përbashkët dhe Task-Forcës të rënë dakord në dhjetor, për të çuar përpara prioritetin tonë të përbashkët në trajtimin e migracionit të paligjshëm dhe bandave kriminale të kontrabandës së njerëzve.

Ata diskutuan rritjen e bashkëpunimit operacional, duke përfshirë komunikimet e përbashkëta në rrjedhën e sipërme për të penguar njerëzit të udhëtojnë në radhë të parë, dhe marrëveshje të mëtejshme për ndarjen e të dhënave dhe pasaportat. Udhëheqësit mirëpritën përparimin e deritanishëm, me rreth 800 emigrantë të paligjshëm që u kthyen në Shqipëri që nga dhjetori, veprimet kundër krimit të organizuar dhe udhëzimet e reja të Mbretërisë së Bashkuar që përcaktonin Shqipërinë një vend të sigurt.

Për bashkëpunimin në drejtësinë penale, udhëheqësit përshëndetën punën e përbashkët të vazhdueshme për ekstradimet, ndjekjet penale dhe aftësitë e mjekësisë ligjore dhe largimin e qindra të burgosurve sipas marrëveshjeve ekzistuese. Ata ranë dakord që një ekip i përbashkët MB-Shqipëri do të kryejë një vlerësim të kapacitetit të burgjeve të Shqipërisë – që do të përfundojë deri në fund të prillit – me qëllim kthimin e të gjithë shtetasve shqiptarë të kualifikuar në sistemin e burgjeve në Mbretërinë e Bashkuar.

Së fundi, kryeministrat mirëpritën përparimin në bashkëpunimin e biznesit dhe universiteteve, duke përfshirë hapjen e Dhomës së re Britanike të Tregtisë në Shqipëri, një dyfishim të oreksit të rrezikut të tregut për mbështetjen e MB për financimin e eksporteve për Shqipërinë në 4 miliardë £ për të lehtësuar investimet, dhe thellimi i lidhjeve mes universiteteve të Mbretërisë së Bashkuar dhe Shqipërisë

Latest articles

Related articles