Vincenzo Musacchio: Mafiat shqiptare në Romë të dhunshëm dhe në konflikt për të fituar pushtet

Mafiat shqiptare në Romë si në vitet 80 dhe 90. Metamorfoza më e fundit i ka bërë ata të jenë të ndryshueshëm, të dhunshëm dhe në konflikt për të fituar pozicione dominuese. Shqiptarët kanë përparësi sepse e bëjnë pikën e fortë përdorimin e paskrupullt të dhunës. Ky është leximi që Vincenzo Musacchio – kriminolog dhe ekspert i strategjive për luftën kundër krimit të organizuar transnacional, jep ngjarjet e fundit të përgjakshme që kanë tronditur kryeqytetin. Roma ka qenë prej kohësh një territor tërheqës për të gjithë mafiozët. Këtu janë qendrat e pushtetit vendimmarrës politik dhe administrativ dhe të aktiviteteve të shumta sipërmarrëse.

Që nga koha e “Mafia Capitale” ka pasur dëshmi të gatishmërisë së sipërmarrësve dhe zyrtarëve publikë të bindur për t’iu përmbajtur kërkesave dhe sjelljeve të natyrës korruptive. Ky aspekt konfirmohet edhe nga raporti i fundit gjashtëmujor i Departamentit të Hetimeve Antimafia. Ekzistenca e një strukture të një natyre retikulare e cila tenton të depërtojë në vendet e pushtetit vendimmarrës politik, ekonomik dhe financiar është nën sytë e analistëve. në të cilat shoqatat individuale mafioze shqiptare tani krijojnë aleanca nëpërmjet korrupsionit ose me përdorimin e dhunës. Qëndrimi i dhunshëm i shqiptarëve, në fakt, mbetet si një vegël, gati të shpërthejë nëse do të jetë e nevojshme nëse kërcënohen interesat e klaneve.

Roma po bëhet gjithnjë e më shumë një metropol ndërkombëtar. Është sot një udhëkryq i rëndësishëm për bizneset e të gjitha llojeve, nga droga te kontratat, si dhe një pikë takimi e privilegjuar mes organizatave kriminale që ndajnë biznesin dhe territoret. Aktualisht në Romë ekziston një regjim i frikësimit të dhunshëm, paraprirjes sipërmarrëse dhe mbi të gjitha nënshtrimit të përhapur të sistemit politiko-ekonomik. Organizata shqiptare e cila në mënyrë të alternuar dhe në simbiozë me metodën frikësuese me atë korruptive, po arrin të hyjë edhe në disa sektorë të menaxhimit të mbetjeve kritike në Romë.

Të mos harrojmë se aftësitë kriminogjene të kësaj mafie janë mbresëlënëse, pasi ato arrijnë të përziejnë personazhet “tradicionalë” (disiplinë të ngurtë të brendshme, mbyllje ndaj të tretëve, papërshkueshmëri, besueshmëri dhe potencial të lartë frikësimi) me elementë “modern” (transnacionalitet, etj. ngulitje ekonomike dhe mbyll me politikën). Fuqia e tyre ekonomike dhe ushtarake vjen pothuajse tërësisht nga trafiku i drogës. Krimi i organizuar shqiptar, sipas DIA-s, mbetet një nga organizatat e huaja më aktive, më të rrezikshme dhe më të degëzuar në territorin romak. duke qenë se arrijnë të përziejnë personazhet “tradicionalë” (disiplinë të ngurtë të brendshme, mbyllje ndaj të tretëve, papërshkueshmëri, besueshmëri dhe potencial të lartë frikësues) me elementë “modernë” (transnacionalitet, ngulitje ekonomike dhe kontakte të ngushta me politikën).

Fuqia e tyre ekonomike dhe ushtarake vjen pothuajse tërësisht nga trafiku i drogës. Krimi i organizuar shqiptar, sipas DIA-s, mbetet një nga organizatat e huaja më aktive, më të rrezikshme dhe më të degëzuar në territorin romak. duke qenë se arrijnë të përziejnë personazhet “tradicionalë” (disiplinë të ngurtë të brendshme, mbyllje ndaj të tretëve, papërshkueshmëri, besueshmëri dhe potencial të lartë frikësues) me elementë “modernë” (transnacionalitet, ngulitje ekonomike dhe kontakte të ngushta me politikën). Fuqia e tyre ekonomike dhe ushtarake vjen pothuajse tërësisht nga trafiku i drogës. Krimi i organizuar shqiptar, sipas DIA-s, mbetet një nga organizatat e huaja më aktive, më të rrezikshme dhe më të degëzuar në territorin romak

Latest articles

Related articles