Lufta në Ukrainë, Banka Botërore: Duhen 411 miliardë dollarë për rindërtimin e vendit

UKRAINË- Nevojat për rindërtim dhe rimëkëmbje të Ukrainës janë rritur në 411 miliardë dollarë në pak më shumë se një vit që nga pushtimi i Rusisë, tha të mërkurën Banka Botërore. Vlerësimi, i bërë së bashku nga qeveria e Ukrainës, Banka Botërore, Komisioni Evropian dhe Kombet e Bashkuara, është një rritje nga 349 miliardë dollarë amerikanë të vlerësuar në një raport të publikuar shtatorin e kaluar.

Vlerësimi i fundit pret që Kievi të kërkojë 14 miliardë dollarë amerikanë për investime kritike dhe prioritare për rindërtimin dhe rimëkëmbjen në vitin 2023. Përmbushja e këtyre nevojave do të kërkojë 11 miliardë dollarë financim përtej asaj që qeveria e Ukrainës ka adresuar tashmë në buxhetin e saj të vitit 2023, sipas vlerësimit. Pushtimi rus i Ukrainës në shkurt 2022 ka zhvendosur miliona njerëz dhe çmimet globale të ushqimit dhe energjisë u rritën si pasojë e luftës.

“Infrastruktura e energjisë, strehimi, infrastruktura kritike, ekonomia dhe çminimi humanitar janë pesë prioritetet tona për këtë vit”, tha në një deklaratë kryeministri i Ukrainës Denys Shmygal. Ai shtoi se një pjesë e punës së rindërtimit tashmë është kryer.

Latest articles

Related articles