Franca është “paralizuar” nga grevat, mijëra protestues kundër Macron sërish sot

FRANCË- Qindra mijëra njerëz u vendosën në grevë dhe demonstratë në Francë të enjten pasi presidenti Emmanuel Macron u zotua të vazhdojë me një reformë thellësisht jopopullore të pensioneve, pavarësisht nga përshkallëzimi i zemërimit në të gjithë vendin. Protestat kundër legjislacionit, i cili rrit moshën e daljes në pension me dy vjet në 64, kanë tërhequr turma të mëdha në mitingje të organizuara nga sindikatat që nga janari.

Sindikatat e punëtorëve thanë se dita e nëntë e veprimit mbarëkombëtar të së enjtes do të tërheqë turma të mëdha kundër asaj që ata e përshkruan si “përbuzje” dhe “gënjeshtra” të Macron. Macron mori një përgjigje të zemëruar nga sindikatat dhe partitë opozitare të mërkurën kur refuzoi thirrjet e tyre që ai të merrte parasysh zemërimin në rritje popullor.

“Përgjigja më e mirë që mund t’i japim presidentit është se ka miliona njerëz në grevë dhe në rrugë,” tha Philippe Martinez, i cili drejton sindikatat e linjës së ashpër CGT.

Greva e së enjtes do të bëjë që trafiku i trenave të ndërpritet seriozisht, me aeroportet gjithashtu të prekura, dhe mësuesit mes shumë profesioneve do të largohen nga puna, ndërsa grevat e vazhdueshme vazhdojnë në depot e naftës dhe mes grumbulluesve të plehrave.

Shumica e protestave kanë qenë paqësore, por zemërimi është rritur që kur qeveria e shtyu projektligjin në parlament pa votim javën e kaluar. Shtatë netët e fundit janë parë demonstrata spontane në Paris dhe qytete të tjera me kazanët e mbeturinave të djegura dhe përleshje me policinë.

Latest articles

Related articles