Ditari i Luftës: Beteja e Bakhmutit drejt përfundimit, tërheqja taktike dhe rigrumbullim

Beteja e Bakhmut ka filluar që nga gushti 2022. Burimet masive njerëzore dhe materiale të shpenzuara nga rusët për këtë objektiv mund të kërkojnë së shpejti një tërheqje ukrainase. Tërheqjet, të cilat konsiderohen si një “operacion prapavije” në doktrinën e Ushtrisë Amerikane, janë krijuar për të lejuar një forcë të shkëputet nga armiku dhe të rivendoset në një mision të ri ose në një vend të ri, duke minimizuar viktimat.
Për Ukrainë, mbajtja e Bakhmutit do të kishte qenë një imperativ politik. Kjo betejë ka vlerë politike nga të dyja palët – edhe pse vetëm një President (Zelensky) ka pasur guximin të vizitojë trupat e tij atje. Beteja për qytetin dhe zonën përreth tij ka qenë gjithashtu burimi i një fushate të hapur, të egër të shpifjeve midis Ushtrisë Ruse dhe Grupit Wagner. Por beteja e ka lejuar gjithashtu Ukrainës të tërheqë forcat ruse në lindje, duke i detyruar ato të vazhdojnë të angazhojnë burime në betejën për një qytet me pothuajse asnjë vlerë strategjike. Kjo ka thithur njësitë ruse që mund të ishin përdorur diku tjetër kundër ukrainasve.
Ka gjakosur rusët (Ushtrinë dhe Wagnerin) në një mënyrë që ata nuk e kanë përjetuar që nga Lufta e Dytë Botërore. Sipas disa raportimeve, fushata e tyre e ngadaltë, metodike dhe e panevojshme për Bakhmutin ka rezultuar në mbi dhjetë mijë viktima ruse. Por në një moment në ditët në vijim, Forcat e Armatosura të Ukrainës mund të vendosin se kanë arritur gjithçka që munden duke qëndruar në vendet e tyre mbrojtëse rreth Bakhmut dhe se ruajtja e forcës për betejat që pasojnë është më e rëndësishme.
Realiteti është se nëse Rusia kap Bakhmut, ata po kapin rrënojat. Është një qytet me pak rëndësi strategjike dhe pa infrastrukturë për të mbështetur një forcë. Fakti që rusët kanë investuar kaq shumë në kapjen e tij flet shumë për strategjinë e tyre të dobët në këtë luftë.
Për ukrainasit, ata do të tërhiqen në zonat mbrojtëse rreth Kramatorsk që kanë pasur tetë vjet për t’i përgatitur. Tetë vite. Dhe është në terren më të lartë e më të mbrojtur se Bakhmuti.

Ndërsa Ukraina mund të humbasë një qytet, rusët kanë humbur shumë më tepër gjatë betejës. Ata kanë humbur njësi ushtarake, ushtarë dhe burime që do të kishin qenë të vlefshme për ta sapo ukrainasit të nisnin ofensivën e tyre më vonë në pranverë.

Latest articles

Related articles