Cigaret elektrike më të rrezikshme se pirja e duhanit

Përdoruesit e cigareve elektronike dhe nargjileve mund të jenë në rrezik më të madh sesa duhanpirësit e duhanit për kancerin e hundës, sinuseve dhe fytit, sipas një studimi të ri.

Kjo për shkak se përdoruesit e avujve dhe nargjileve kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa të nxjerrin tym përmes hundës sesa duhanpirësit e cigareve, të cilët zakonisht nxjerrin tym përmes gojës, shpjeguan studiuesit.

“Gjetjet tona sugjerojnë se mënyra unike që pinë duhanpirësit dhe nargjilet i përdorin pajisjet e tyre mund t’i ekspozojë hundën dhe sinuset ndaj emetimeve shumë më të mëdha sesa cigaret”, tha autorja kryesore e studimit Emma Karey, një studiuese postdoktorale në NYU Langone Health në New York City.

Këto mund të rrisin rrezikun e tyre për sëmundjet e sipërme të frymëmarrjes, shpjegoi Karey në një njoftim për lajmet e qendrës mjekësore.

Studiuesit vëzhguan 123 avullues dhe 122 duhanpirës cigaresh në rrugët e qytetit të Nju Jorkut. Ata monitoruan gjithashtu 96 persona që pinin duhan brenda dy bareve të nargjileve.

Ata zbuluan se 63% e avulluesve dhe 50% e duhanpirësve të nargjileve nxirrnin frymën përmes hundës, krahasuar me 22% të duhanpirësve të cigareve.

Hulumtimet e kaluara kanë treguar se si cigaret elektronike ashtu edhe nargjilet e ekspozojnë sistemin e frymëmarrjes së përdoruesve ndaj niveleve më të larta të nikotinës, monoksidit të karbonit dhe kimikateve të tjera toksike sesa cigaret dhe puro tradicionale.

Latest articles

Related articles