“Ura e Zogut” drejt shembjes| Ekspertët e “Europa Nostra” shohin nga afër gjëndjen

Inxhiniere dhe përfaqësues të Europa Nostrës inspektuan këtë të martë “Urën e Zogut” në Milot.

Ata ata u njohen nga afër situaten e degradimit të këtij monumenti kulturor të kategorisë së parë. Po ashtu ekspertët pane edhe mundësitë perforcimit . Kjo me qëllimin e vetëm: shpëtimin e Urës së Zogut që tashmë rendintet në listën e “Europa Nostra” si një nga 7 monumentet më të rrezikura.

PETER BOND – EKSPERT I “EUROPA NOSTRA”

Eshtë vizita jonë e parë për të parë gjendjen e ures, dhe është shumë punë për tu bërë për të shpëtuar këtë infrastrukturë të bukur, bashkë më inxhinierë shqiptarë që janë shume të pergatitur. Në fund të studimit dhe rezultateve te inspektimit do të kemi një takim me ministrine e kultures për të gjetur një mundesi për mos shembjen e saj, e më pas restaurimim e këtij monumenti kulture.

Për arkitekten Lida Miraj kjo vepër e rallë është tejet e rrezikuar pasi është lënë në harresë nga autoritetet.

LIDA MIRAJ – ANËTARE E “EUROPA NOSTRA”

Sot me ne fund erdhi nje grup miks. Qe ne 2019 e kam ngritur si alarm per kete ure. Prej asaj kohe vemendja e shtetit ka qene 0. Ne e shohim se situata e saj eshte mjaft e rrezikuar por dhe inxhinieret e ardhur nga jashte, ka teknika qe bejne te mundur konservimin mbase dhe riparimib e saj. Uroj te ndodh.

Degradimi i Urës së Zogut ka nisur qe ne vitin 2019. Por pavarësisht kësaj deri më tani nuk ka pasur asnëj ndërhyrje nga ministria e Kulturës.

Latest articles

Related articles