Pse nuk duhen përdorur CIGARET ELEKTRONIKE dhe dëmet që shkakton në shëndetin tonë

Një studim mbi ndikimin e cigareve elektronike me aromë, në sëmundjen alergjike të rrugëve të frymëmarrjes, sugjeron që disa aroma mund të përkeqësojnë ashpërsinë e sëmundjeve të tilla si astma. Për herë të parë një model i astmës u përdor për të hetuar efektin e një game flavoresh elektronike të njohura të cigareve, me dhe pa nikotinë.

Përdorimi i cigareve elektronike është rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit, veçanërisht në mesin e duhanpirësve më të rinj. Pavarësisht sugjerimit se ato janë një alternative më e shëndetshme, ekziston mungesa e provave në studimet e kafshëve dhe të dhënat njerëzore mbi efektin e cigareve elektronike në funksionimin e mushkërive.

Rezultatet e një studimi të udhëhequr nga studiues të Universitetit të Teknologjisë Sidneit (UTS), Universitetit të Vermontit, Sh.B.A. dhe Institutit të Kërkimeve Mjekësore Woolcock, Australi, tregojnë se disa cigare elektronike me shije, edhe pa nikotinë, mund të ndryshojnë funksionimin e rrugëve e ajrit, prekur nga një sëmundje alergjike.

Dr. David Chapman, studiues dhe drejtues i UTS-së i studimit të botuar në Scientific Reports, tha që ky ishte studimi i parë që hetoi efektet e cigareve elektronike me aromë dhe pa nikotinë në sëmundjen alergjike të rrugëve të frymëmarrjes. “Kjo është veçanërisht e rëndësishme për ata me sëmundje të frymëmarrjes, të cilët janë të prekshëm nga efektet e pirjes së duhanit,” tha Dr. Chapman.

“Shumica e duhanpirësve të cigareve elektronike përdorin lëngje me aromë, por ka disa prova që aditivët e aromës mund të jenë toksik kur thithen”, tha Dr. Chapman. Studiuesit zbuluan se disa cigare elektronike të aromatizuara, madje edhe në mungesë të nikotinës, mund të përkeqësojnë ashpërsinë e sëmundjes. “Efektet e sakta në veçoritë e astmës varen nga aroma specifike, duke sugjeruar që jo të gjitha cigaret elektronike me aromë do të kenë të njëjtat pasoja në shëndetin e mushkërive,” tha Dr. Chapman.

Studiuesit konkludojnë se duhet të tregohet kujdes në promovimin e përdorimit të cigareve elektronike me aromë te pacientët me sëmundje të frymëmarrjes, si astma dhe që politikë-bërësit duhet të konsiderojnë kufizimin e përdorimit të cigareve me aromë.

*marrë nga University of Technology, Sydney.

Latest articles

Related articles