Ditari i Kinës 21: Shkencëtarët kinezë drejt efekti “sputnik” në Sigurinë kibernetike

Një grup kërkimor kinez me 24 shkencëtarë informatikë ka botuar një studim që sugjeron një mënyrë për të thyer enkriptimin (mënyra e transformimit të të dhënave/tekst në një format të palexueshëm) duke përdorur kompjuterë kuantikë. Botimi ka rindezur debatin mbi të ardhmen e Kompjuterëve kuantike dhe kubitëve, ekuivalenti kuantik i biteve të një sistemi kompjuterik normal binar. Është hera e dytë në më pak se një vit që fusha e sigurisë kompjuterike është tronditur nga pretendimet se kriptimi në internet ishte në rrezik të menjëhershëm për t’u thyer. Matematikani gjerman Claus-Peter Schnorr publikoi një algoritëm vitin e kaluar që ai tha se ishte një mënyrë shumë më efikase për të faktorizuar numrat e mëdhenj të thjeshtë. Por rezultoi pa shtjellime praktike.

Rreth tetëdhjetë vjet më parë, shpikjet e transistorëve dhe më vonë të qarqeve të integruara hodhën themelet për informatikën tradicionale. Në dekadat në vijim, përparimi në këtë fushë do të çonte në komponentë gjithnjë e më të vegjël, deri në nivelin e mekanikës kuantike në fund të viteve 1990.

Duke shfrytëzuar ligjet e atij niveli të realitetit, kubitët përfaqësojnë njëkohësisht gjendjen një dhe zero të biteve, duke bërë të mundur tejkalimin e madh të kompjuterëve tradicionalë në zgjidhjen e disa llojeve të problemeve. Epoka kuantike që kemi përpara mund të rezervojë surpriza pozitive dhe negative.
Deri më sot, fusha është subjekt i konkurrencës midis Republikës Popullore të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara. Komunitetet shkencore në të dy anët e Paqësorit po garojnë me kohën për të qenë të parët që testojnë dhe shfrytëzojnë efektet praktike të llogaritjes kuantike. Dhe këtu është risia e e botimit shkencor kinez që pretendon një mënyrë për të goditur formën më të zakonshme të kriptimit në internet duke përdorur një kompjuter kuantik të ngjashëm me ata tashmë të disponueshëm. Por disa ekspertë të sigurisë kibernetike kanë arritur në përfundimin se metoda e teorizuar nuk do të funksiononte në praktikë.

Shumë kompani në industritë si kimikatet, bankat dhe prodhimi i automobilave kanë investuar për të mësuar se si të programojnë sistemet kuantike me shpresën se përdorimet e para praktike mund të vijnë së shpejti. Në modelimin e rreziqeve komplekse financiare, dizajnimin e molekulave të reja dhe përshpejtimin e grumbullimit të të dhënave në sistemet e mësimit të makinerive, sistemet kuantike mund të fitojnë një avantazh sapo të bëhen edhe pak më të lirë ose më të shpejtë se kompjuterët ekzistues.

Industria e teknologjisë e Kinës është një shembull i qartë i qasjes së pazakontë të vendit ndaj zhvillimit ekonomik, duke përzier ndikimin e qeverisë me ndërmarrjen private në një shkallë që asnjë komb nuk e ka provuar ndonjëherë. Nën Presidentin Xi Jinping, Partia Komuniste ka zbatuar disa programe për të nxitur ekonominë të largohet nga industritë me punë intensive dhe me marzh të ulët që mbështetën rritjen ekonomike gjatë dy dekadave të fundit dhe për ta bërë Kinën të vetë-mjaftueshme në teknologjitë kritike.

Plani industrial i bërë publik në 2015 identifikoi 10 industri në të cilat Kina aspironte të bëhej globalisht konkurruese deri në vitin 2025 dhe dominuese globalisht gjatë këtij shekulli. Ato përfshinin robotikë, automjete me energji të re, bioteknologji, hapësirë ajrore, pajisje të avancuara hekurudhore, materiale të reja si ato të përdorura në ekrane dhe qeliza diellore, softuer dhe teknologji informacioni. Kina gjithashtu dëshiron të bëhet qendra kryesore e inovacionit në botë për inteligjencën artificiale deri në vitin 2030 dhe të digjitalizojë 70% të ndërmarrjeve të mëdha të vendit. Kina po investon rreth 1.4 trilion dollarë midis 2020 dhe 2025 për të nxjerrë teknologjinë wireless të gjeneratës së pestë dhe për të instaluar një rrjet kamerash dhe sensorësh vëzhgimi.

Latest articles

Related articles