Një i çmëndur, një shtet e çmend!

Nga Zef Ndreka

Shqipëria , për fat të keq , ka patur , ose më saktë të themi ka pranuar që në krye të shtetit historikisht të kemi patur drejtues që lehtësisht e kanë “çmëndur” vendin .
Ka mbi 80 vite në shtetin shqiptar që ndodh kjo !
Janë të njohura tashmë çmënduritë e Enver Hoxhës që bëri mbi këte vend e këtij populli . Një eksperiment i pa shëmbullt në botë me popullin e tij , me atdheun e tij .
Po ashtu edhe trashëguesit e tij , Ramiz Aliaj , Sali Berisha dhe së fundi Edvin Rama .
Shqipëria në këtë plan duket sikur është e nemur .
A thua ka gabuar populli në përzgjedhjen e tij duke votuar historikisht në favor të tyre ?!
Sigurisht që po !
Kaq e vogël është Shqipëria , dhe kaq gra e burra të mëdhenj ka nxjerrë për perëndimin e botën , dhe për vete nuk ka menduar , nuk ka përgjedhur !
Emëruesi i përbashkët i gjithë lidërve përherë , sidomos në 32 vitet e fundit , mbetët korrupsioni .
Shpërdorimi i fondeve buxhetore , përdorimi i tyre në rrugë mafioze , shpërndarja e tyre në pak duar dhe mbajtja e popullit të varfërve të shtypur , kjo ka qenë politika e tyre në vite .
Ndarja dhe privatizimi i pasurive kombëtare , privatizimi i sektorëve strategjik të vëndit , shitja e minierave , fabrikave , hidrocentraleve , bankave , telekomit dhe rrjeteve të telekomunikacionit , kromit e bakrit , detit etj që mund të mos i dijmë , këto pra kanë qënë punët e kryera nga qeveritë e njëpasnjëshme antishqiptare .
Dhe sot , shohim veç arrestime , megjithë rezistencën dhe bllokimin e sistemit të drejtësisë ndër vite .
Ja nisen në fillimet e viteve ’90 me guvernatorin e bankës së Shtetit , me arrestime ministrash , me heqje imunitetesh për korrupsion , dhe vijuan me korrupsionin e qeverisë Nano , dhe më keq me qeverinë Berisha 2 . Sigurisht , me bashkëpunim ndërmjet tyre , është ngritur korrupsioni në nivelin më skandaloz në qeverisjen e Ramës .
Tani kemi të arrestuar ministra , deputetë , Sekretarë të Përgjithshëm , drejtorë etj. Shumë të korruptuar në kërkim ndërkombëtar !
Rama , më kot pretendon ta faturojë përgjegjësinë në përsona konkret . Është kokë e këmbë i zhytur me to !
Për shpërdorimin e fondeve , të buxhetit të shtetit , Rama caktoi tigrin e madh dhe tigrat e tjerë më të vegjël , duke i dhënë çelësat e kasafortës së lekëve të shtetit , për ti përdorur siç donte pikërisht Rama , në kundërshtim me ligjin financiar dhe prioritetet e nevojshme të vëndit .
Sigurisht , arrestimi i nëpunësit të lartë duhet përshëndetur , por aspak nuk është arritje .
Përgjegjësia shtetërore dhe politike bie direkt mbi dirigjentin e tyre Edi Ramën , sepse sistemi i ngritur nga ai promovon korrupsionin e pashmangshëm .
Sistemi i ngritur nga Rama dhe shpura e tij nxisin korrupsionin në çdo drejtim , duke goditur tregun dhe duke e mbajtur shoqërinë shqiptare larg rregullave e vlerave .
Edi Rama , sistemin e ka ngritur për vete dhe tigrat e tij të financave , për oligarkët dhe të korruptuarit .
Shëmbja e këtij sistemi vdekjeprurës për shqiptarët dhe vendin kërkon një vullnet të fortë politik . Larg modeleve të 80 viteve të fundit .
Klasa politike e ka për detyrë të ndërtojë sistemin e ri në vendin tonë , sistemin e vlerave .
Ashtu siç SHBA-të e kanë përcaktuar qartë si prioritet luftën kundër korrupsionit në Ballkanin Perëndimor , po ashtu klasa politike shqiptare duhet rë ketë prioritet kombëtar luftën kundër korrupsionit dhe krimit .
Me Edi Ramën dhe trëkëndëshin e turpshëm shqiptarë , vëndi ynë vetëm do të ndjejë mplakje e braktisje nga rinia e pa shpresë .
Është momenti për t’i goditur përfundimisht…
Për këtë klasa e re politike ka mbështetjen e hapur të SHBA-ve dhe BE-së .

Latest articles

Related articles