​Cila është vlera normale e sheqerit në gjak, sipas moshës

Kur njerëzit diagnostikohen me diabet, pyetja e tyre e parë është cili duhet të jetë niveli i glukozës në gjak ?

Niveli i sheqerit është sasia e glukozës në gjak. Përmbajtja e glukozës vjen nga ushqimet që hani.

Një nivel i shëndetshëm i sheqerit në gjak për këdo në mëngjes, pavarësisht moshës dhe gjinisë, duhet të jetë më pak se 100 mg/dl. Megjithatë, meqenëse historia shëndetësore dhe funksioni i trupit të çdo personi janë unike, niveli i sheqerit në gjak mund të ndryshojë sipas dietës, mjekimit dhe faktorëve të tjerë. Sheqeri i ulët ose i lartë i gjakut lidhet me gjendjet paradiabetike dhe diabetike dhe kërkon kujdes mjekësor.

Nivelet e sheqerit në gjak mund të jenë të larta, të ulëta ose normale në varësi të faktorëve të shumtë, duke përfshirë moshën, gjininë dhe një predispozicion ose histori familjare të diabetit. Mg/dL është vlera për të shprehur sheqerin ose glukozën në gjak. Niveli normal i sheqerit është midis 90 dhe 100 mg/dL. Megjithatë, niveli shpesh luhatet gjatë ditës dhe natës. Por ndonjëherë, nivelet e larta ose të ulëta të sheqerit në gjak janë shenja të kushteve shëndetësore që kërkojnë kujdes mjekësor.

Monitorimi i sheqerit në gjak është thelbësor për të vëzhguar luhatjet në nivelet e glukozës që ndodhin në përgjigje të dietës, stërvitjes, ilaçeve dhe proceseve patologjike.

Niveli ideal i sheqerit në gjak për fëmijët (nën 6 vjeç)

Para ngrënies: 100-180 mg/dL

1-2 orë pas ngrënies: rreth 180 mg/dL

zamra: 80-180 mg/dL

Koha e shtratit: 110-200 mg/dL

Niveli ideal i sheqerit në gjak për adoleshentët (6-12 vjeç)

Para ngrënies: 90-180 mg/dL

1-2 orë pas ngrënies: rreth 140 mg/dL

zamra: 80-180 mg/dL

Koha e shtratit: 100-180 mg/dL

Niveli ideal i sheqerit në gjak për adoleshentët (13-19 vjeç)

Para ngrënies: 90-130 mg/dL

1-2 orë pas ngrënies: rreth 140 mg/dL

zamra: 70-150 mg/dL

Koha e shtratit: 90-150 mg/dL

Niveli ideal i sheqerit në gjak për të rriturit (20 vjeç e lart)

Para ngrënies: 70-130 mg/dL

1-2 orë pas ngrënies: Nën 180 mg/dL

zamra: Nën 100 mg/dL

Koha e shtratit: 100-140 mg/dL

Niveli normal i sheqerit në gjak për gratë mbi 60 vjeç që nuk kanë diabet

2 orë pas shujtës së fundit: 90 deri në 140 mg/dL

2 deri në 4 orë pas shujtës së fundit: 90 deri në 130 mg/dL

4 deri në 8 orë pas shujtës së fundit: 80 deri në 120 mg/dL

Një tregues i sheqerit në gjak më i lartë se 180 mg/dL ose më i lartë se diapazoni i shëndetshëm i përshkruar nga ju, është i rrezikshëm. Nëse keni një tregues të sheqerit në gjak më të lartë se 300 mg/dL, kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore për të marrë nivelet e sheqerit në gjak në një interval më të sigurt.

Latest articles

Related articles