A është Diamanti, një risi për teknologjitë kuantike të së ardhmes ?

Një metodë inovative prodhimi është zhvilluar për të bërë qarqe drite me diamant: ky është një hap i rëndësishëm drejt një gjenerate të re të teknologjive kuantike për kompjuterët e ardhshëm dhe kanalet e komunikimit që do të lejojnë që informacioni i koduar të transferohet në mënyrë të sigurt.

Rezultati është publikuar në revistën ACS Photonics nga Instituti i Fotonikës dhe Nanoteknologjisë i Këshillit Kombëtar të Kërkimeve (Cnr-Ifn) të Milanos në bashkëpunim me Universitetin e Ulm në Gjermani.

“Në diamant mund të projektohen në mënyrë të përshtatshme, defekte të rrjetës të afta për t’u përdorur si kubit”, ose bit kuantikë, elementët bazë të informacionit kuantik. Këto janë qendra ngjyrash, pozicione retikulare ku ekziston një papastërti dhe mungon një atom karboni në të cilat është e mundur të kodohet, kontrollohet dhe manipulohet informacioni kuantik në formën e kubiteve. Kjo morfologji e veçantë dhe prania e këtyre defekteve , e bën diamantin një kandidat premtues për teknologjitë kuantike”, shpjegon Shane Eaton, një studiues në Cnr-Ifn – ka, dhe

Ekipi italian, së bashku me kolegët nga Universiteti i Ulm, demonstruan se ”është e mundur të vendosen saktësisht kubitët brenda qarqeve fotonike të formuara nga lazerët e diamantit”.

“Këto rezultate lindin nga demonstrimi i parë që lazerët femtosekondë (d.m.th. lazerët që lëshojnë impulse shumë të shkurtra dhe të ngushta) mund të krijojnë lidhje fotonike në diamant, të cilat janë blloqet themelore të ndërtimit të nevojshëm për llogaritjen kuantike. Një përbërës tjetër themelor është atëherë ai të realizimit të kubitëve: me këtë teknikë të re ne kemi zhvilluar një çip të integruar në diamant, i aftë për të inxhinieruar dritën në nivelin e fotonit të vetëm”, shton Eaton.

”Hapi tjetër do të jetë prodhimi i një qarku fotonik tredimensional për të bërë të mundur sistemet për llogaritja e teknologjisë kuantike të gjeneratës së ardhshme në diamant, si për të lejuar përpunimin e një sasie të konsiderueshme të dhënash në të njëjtën kohë, me shpejtësi ekstreme”, përfundon studiuesi.

Latest articles

Related articles