90 minuta konferencë, kryeministri britanik Sunak përmend 4 herë Shqipërinë

Kryeministri britanik Rishi Sunak është zotuar të nxisë ekonominë, të shkurtojë listat e pritjes së spitaleve dhe të ndalojë kalimet e emigrantëve në Kanal në fjalimin e tij të parë të vitit. Ai përmendi 4 herë Shqipërinë dhe emigracionin ilegal nga Shqipëria.
Duke folur në Stratford, kryeministri parashtroi prioritetet e tij për vitin 2023 dhe i kërkoi publikut që të gjykojë kryeministrinë e tij në pesë premtime.

Këto zotime janë:

• për të përgjysmuar inflacionin

• për të rritur ekonominë

• për të reduktuar borxhin

• të shkurtojë radhat e pritjes në spital

• të ndalojë kalimet e emigrantëve

Sunak premtoi të punojë “natë e ditë” për të përmbushur pesë sfidat e mësipërme gjatë këtij parlamenti dhe për të krijuar një të ardhme që rikthen optimizmin, shpresën dhe krenarinë në Britani.

“Kështu që unë dua t’ju bëj pesë premtime sot. Pesë premtime për të ofruar paqe mendore. Pesë themele, mbi të cilat do të ndërtojmë një të ardhme më të mirë për fëmijët dhe nipërit tanë. Së pari, ne do të përgjysmojmë inflacionin këtë vit për të lehtësuar koston e jetesës dhe për t’u dhënë njerëzve siguri financiare. Së dyti, ne do të rrisim ekonominë, duke krijuar vende pune dhe mundësi më të paguara në të gjithë vendin. Së treti, ne do të sigurohemi që borxhi ynë kombëtar të bjerë në mënyrë që të sigurojmë të ardhmen e shërbimeve publike. Së katërti, listat e pritjes së NHS do të bien dhe njerëzit do të marrin kujdesin që u nevojitet më shpejt. Së pesti, do të miratojmë ligje të reja për të ndaluar varkat e vogla, duke u siguruar që nëse vini në këtë vend ilegalisht, të ndaloheni dhe të largoheni me shpejtësi.

Pra, pesë premtime – ne do të: përgjysmojmë inflacionin, rrisim ekonominë, zvogëlojmë borxhin, shkurtojmë listat e pritjes dhe ndalojmë anijet. Këto janë prioritetet e popullit, janë prioritetet e qeverisë suaj, dhe ne ose do t’i kemi arritur ose jo. Pa truke, pa paqartësi, ne ose po japim për ju ose jo. Ne do të rindërtojmë besimin në politikë nëpërmjet veprimit, ose aspak. Prandaj, ju kërkoj të na gjykoni për përpjekjet që kemi bërë dhe rezultatet që arrijmë” tha Sunak.

Fjalimi i Sunak vjen ndërsa Mbretëria e Bashkuar po përballet me një valë grevash, një krizë të kostos së jetesës dhe presione të mëdha mbi NHS. Kryeministri tha se qeveria e tij po ndërmerr veprime urgjente për të rritur kapacitetin e shtretërve në spital me 7,000. Në lidhje me veprimet e vazhdueshme industriale, Sunak bëri thirrje për një dialog të arsyeshëm me sindikatat dhe premtoi një përditësim mbi hapat e ardhshëm të qeverisë.

“Njerëzit nuk duan politikanë që premtojnë tokën dhe më pas nuk arrijnë t’i përmbushin. Ata duan që qeveria të fokusohet më pak në politikë dhe më shumë në gjërat që u interesojnë. Kostoja e jetesës, shumë e lartë. Kohët e pritjes në NHS, shumë e gjatë. Migrimi i paligjshëm, shumë. Unë mendoj se njerëzit e pranojnë se shumë nga këto sfida janë të paktën pjesërisht, trashëgimia e COVID dhe e ndikuar nga lufta në Ukrainë. Por ky nuk është një justifikim. Ne duhet t’i adresojmë këto probleme, jo vetëm të flasim për to,” tha Sunak.

Më herët sot, një organizatë kryesore mjekësore tha se Kryeministri duhet të tërheqë parlamentin “menjëherë” në mënyrë që deputetët të mund të diskutojnë “krizën e NHS”.

Latest articles

Related articles