Ushtar i Arkanit, si u zbulua DJ i famshëm në Beograd dikur kriminel lufte


– DJ serb Srđan Goluboviç, AKA DJ Max, është identifikuar si një kriminel lufte i dyshuar i përfshirë në masakrën e Bijeljinës në prill 1992. Lajmi asokohe u raportua nga Rolling Stone. Raporti e ka përmendur Goluboviçin si personin që pozonte në një prej fotografive më të famshme nga Lufta e Bosnjës. E marrë nga fotoreporteri amerikan Ron Haviv dhe e publikuar fillimisht në revistën TIME, fotografia duket se tregon Goluboviçin duke ngritur këmbën në një lëvizje për të shkelmuar drejt disa civilëve që ishin qëlluar.

Haviv bëri një numër fotografish të tjera, duke përfshirë fotografitë e para dhe pasi civilët dukeshin se ishin qëlluar, si dhe imazhe që shfaqnin Goluboviç në Bijeljina në kohën e masakrës. Rolling Stone zbuloi gjithashtu se ai ishte gjithashtu në listën e pagave të “Arkan’s Tigers”, grupi paraushtarak serb që besohet se ka qenë përgjegjësi pas një numri mizorish gjatë Luftës së Bosnjës, duke përfshirë masakrën e Bijeljinës.

Goluboviç thuhet se ka qenë DJ që nga vitet 1990, duke qenë i përfshirë në skenën e muzikës elektronike nëntokësore të Beogradit. Ai ka qenë pjesë e kolektivit të trance DJ Xperiment dhe themeloi kompaninë e tij diskografike Ultra Groove Records. Ai gjithashtu ka luajtur në disa nga klubet dhe festivalet më të mëdha të Serbisë.

Festivali EXIT i tha Rolling Stone se ndërpreu lidhjet me DJ pasi mësoi për akuzat për përfshirjen e tij në luftë.

Rolling Stone shfaqi pamje nga ekrani dhe pamjet e paraqitjeve të DJ-së së Golubovic, duke përfshirë një të kapur nga USC Shoah Foundation (sipër) të “DJ Max” duke performuar në Novi Sad, Serbi, në nëntor 2022.

Lufta e Bosnjës u zhvillua në ish-Republikën jugosllave të Bosnjë-Hercegovinës midis viteve 1992 dhe 1995. Ishte një nga luftërat dhe gjenocidet më të përgjakshme në histori, me rreth 100,000 civilë që besohet se janë vrarë. Rezoluta PTSD është një organizatë bamirëse që ndihmon veteranët, rezervistët dhe familjet e tyre me trauma dhe shqetësime./balkaninsight.com

Latest articles

Related articles