Mjekët helenë në alarm për dy sëmundje që po prekën në masë Greqinë

Rastet e sifilizit u rritën me mbi 113 për qind dhe të gonorresë me mbi 120 për qind midis 2020 dhe 2022, tregojnë të dhënat nga Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik Helen (EODY).

Në vitin 2022, kishte 862 diagnoza sifilizi krahasuar me 404 në vitin 2020. Diagnozat e gonorresë u rritën nga 164 në 362 në të njëjtën periudhë.

Shumica dërrmuese (93 përqind) e rasteve të sifilizit u zbuluan te meshkujt, të cilët kryesisht ishin të moshës kryesisht midis 25 dhe 64 vjeç. Në shumicën e rasteve meshkuj (72 përqind), mënyra e transmetimit përfshinte kontaktin seksual të të njëjtit seks.

Meshkujt ishin gjithashtu më së shumti (96 përqind) të prekur në zbulimet e gonorresë, ku shumica janë në grupmoshat 25-44 vjeç. Mënyra e transmetimit ishte e ndarë midis kontakteve seksuale të burrave midis burrave (47 përqind) dhe midis burrave dhe grave (46 përqind).

EODY tha se rritja e zbulimeve të sifilizit dhe gonorresë janë tregues të besueshëm të tendencës për sëmundje të tjera seksualisht të transmetueshme dhe për qëndrimet seksuale në popullatë.

Latest articles

Related articles