Operacionet e fshehta të CIA-s në luftën kundër Putin-it në Ukrainë

Në një artikull të fundit të botuar në gazetën “The New York Times“, është zbuluar se CIA (Agjencia Qendrore e Inteligjencës së SHBA-së) ka ndihmuar Ukrainën në luftën e saj kundër presidentit rus, Vladimir Putin-it, në territorin e saj.

Sipas artikullit, ky partneritet i shërbimeve informative mes Shteteve të Bashkuara dhe Ukrainës është zhvilluar në mënyrë të fshehtë për disa dekada dhe është shndërruar në një aleancë të rëndësishme kundër Rusisë. CIA dhe agjencitë e tjera inteligjente amerikane kanë siguruar informacion për sulmet me raketa të drejtuara (HIMARS), lëvizjet e trupave ruse dhe kanë ndihmuar në krijimin e rrjetave të spiunazhit.

Bredna e artikullit tregohet se CIA ka mbështetur ndërtimin e një rrjeti të bazave të spiunazhit në Ukrainë, që përfshin 12 vendndodhje të fshehta në kufirin me Rusinë. Këto baza janë përdorur për të mbikëqyrur satelitët spiun rusë dhe për të dëgjuar bisedat midis komandantëve rusë. Ndihma e CIA-s ka qenë financiare dhe pjesërisht pajisje. CIA ka trajnuar njësinë komando 2445 që kapte dronë rusë dhe sëbashku rikontrollonin softwaren e dronit për ta dërguar sërisht mbrapsht me eksplozivë drejt bazës ku ishte lëshuar në Rusi. Pjesë e kësaj njësie ka qenë dhe Gjeneral Budanov, sot shef i inteligjencës ushtarake të Ukrainës.

Partneriteti i shërbimeve informative midis dy vendeve ka qenë i rëndësishëm për mbrojtjen e Ukrainës, veçanërisht gjatë luftës aktuale. Ukraina është vënë në dijeni të planeve për sabotazhe dhe objektivave për sulmeve me raketa në distanca të gjata, që kërkojnë operativë të vendosur larg vijës së frontit.

Amerikanët janë të befasuar me rolin e Ukrainës në luftën kundër Rusisë. Ata kanë ndihmuar në hetimin e sulmit ndaj avionit të linjës Malaysia Airlines në vitin 2014, si dhe në zbulimin e operacioneve rusë të ndërhyrjes në zgjedhjet presidenciale amerikane të vitit 2016.

Artikulli thekson se partneriteti midis dy vendeve ka qenë i ndërtuar gradualisht dhe ka kaluar nëpër sfida dhe kundërshti të mëdha. Sidoqoftë, ata kanë vlerësuar rolin e tyre në mbrojtjen dhe sigurinë e tyre në përgjithësi.

Në fund të artikullit, përmendet se drejtori i CIA-s, William J. Burns, ka bërë një vizitë të fshehtë në Ukrainë për të garantuar udhëheqësit e Ukrainës rreth mbështetjes së vazhdueshme amerikane.

Ky artikull tregon se partneriteti informativ midis SHBA dhe Ukrainës është një faktor i rëndësishëm në luftën e Ukrainës kundër Rusisë dhe në forcimin e sigurisë kombëtare. Ndihma e CIA-s ka luajtur një rol kyç në përgjithësimin e informacionit inteligjent dhe mbrojtjen e Ukrainës nga kërcënimi rus.

Burimi: https://www.nytimes.com/2024/02/25/world/europe/the-spy-war-how-the-cia-secretly-helps-ukraine-fight-putin.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare&sgrp=c-cb

Latest articles

Related articles