STUDIMI: Ndotja e ajrit në qytet shkak i rëndësishëm i demencës, plak trurin

Prej kohësh dyshohet se thithja e ajrit të ndotur është një faktor rreziku jo i papërfillshëm për format patologjike të plakjes së trurit, shkruan focus.it.

Studimi shkencor i kryer mes tymit të smogut të zonës metropolitane të Atlantës (Shtetet e Bashkuara) shkon pak më tej: njerëzit e ekspozuar ndaj përqendrimeve më të larta të grimcave grumbullojnë më shumë nivele të pllakave amiloide në tru, akumulime neurotoksike tipike të demencës së Alzheimerit.

Neuroshkencëtarët në Universitetin Emory në Atlanta ekzaminuan indin e trurit të 224 njerëzve që jetonin në qytet, të cilët kishin rënë dakord të dhuronin trurin e tyre për shkencën pas vdekjes së tyre.

Nëntëdhjetë përqind e subjekteve ishin diagnostikuar me një formë të demencës para vdekjes.

Ekipi analizoi ekspozimin ndaj PM2.5 nga trafiku i makinave në shtëpitë e vullnetarëve në vitet e fundit të jetës së tyre. Kjo lloj grimcash, me një diametër më të vogël se 2,5 mikrometra (ose të mijtët e milimetrit: rreth njëqind herë më e hollë se një fije floku e njeriut) është aq e imët sa është në gjendje të depërtojë thellë në trup, deri në atë pikë sa të insinuojë vetveten në qarkullimin e gjakut dhe kalon barrierën anatomike që mbron trurin nga elementët e dëmshëm.

PM2.5 mund të vijë nga burime të ndryshme, antropogjene dhe të tjera: më të zakonshmet, përveç trafikut të automjeteve, janë djegia për ngrohje shtëpiake, aktivitetet industriale, zjarret në pyje, por edhe bujqësia dhe blegtoria intensive.

Shkencëtarët gjetën një korrelacion pozitiv midis ekspozimit ndaj niveleve të larta të PM2.5 dhe sasisë së pllakave amiloide në trurin e vullnetarëve.

Ata që merrnin frymë me një përqendrim të grimcave të imta mbi vlerën mesatare prej 1 mikrogram për metër kub në vitin para vdekjes, kishin dy herë më shumë gjasa të kishin nivele më të larta të pllakave amiloide në trurin e tyre; dhe ata që kishin marrë frymë më shumë PM2.5 në tre vitet para vdekjes kishin 87% më shumë gjasa të kishin nivele të larta të pllakave amiloide, d.m.th. akumulime të proteinës beta-amiloide toksike për neuronet dhe karakteristikë e demencës së Alzheimerit.

Latest articles

Related articles