FSB ruse nis fushatën e dezinformimit dhe konspiracionit në Afrikë

FSB, shërbimi i pestë i agjencisë ruse të sigurisë, ka nisur një fushatë dezinformimi në Afrikë. Në mes të propagandës së tyre, agjencia po përhap konspiracionin se kompanitë farmaceutike perëndimore dhe bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates, po kryejnë eksperimente biologjike në Afrikë nën mbulesën e programeve të vaksinimit. FSB po dezinformon popullsinë nëpërmjet kanaleve të reja mediatike që kanë krijuar së fundmi dhe përmes një rrjeti “teknologësh politikë” të afërmit me ish-kryetarin e Grupit Wagner, Yevgeny Prigozhin. Ndër ta është edhe një person që ka qëndruar pesë vite në burg për një vrasje me motivacion racor në metronë e Moskës.

Kontinenti afrikan ishte ngulur në rrjetin e operativëve politikë, mercenarëve dhe kompanive të nxjerrjes së lëndës së parë – të gjitha me lidhje me “kuzhinierin” rus të famshëm. Pas vrasjes, u bë shumë shpejt e qartë se likuidimi i Prigozhinit nuk do të kishte ndonjë ndikim në synimet e Kremlinit në kontinent. Stafi më i lartë i GRU, shërbimi rus i inteligjencës ushtarake, u përpoq të bindë udhëheqësit afrikanë që prezenca e Kremlinit në Afrikë do të vazhdonte, edhe pse humbi njeriu që kishte bërë shumë për të ndihmuar aleatët autoritarë të Rusisë në kontinent të mbajnë pushtetin.

Sipas regjistrave të fluturimeve të aeroplanëve të Prigozhinit, mercenarët rusë kanë vazhduar të udhëtojnë në territorët afrikane. Pas vdekjes së Prigozhinit, Kremlini nisi një fushatë të madhe dezinformimi dhe propagande në Afrikë – një fushatë e kryer nën mbikëqyrjen e shërbimit të pestë të FSB, i cili ka një mandat për të operuar ndërkombëtarisht.

Në krye të kësaj fushate të re të dezinformimit qëndron operativi me përvojë i FSB-së Artem Kureev. Në tetor 2023, dy muaj pas vrasjes së Prigozhin, Kureev hapi agjencinë e informacionit “Iniciativa Afrikane” dhe një muaj më vonë, ai njoftoi themelimin e portalit RusAfro Media, që përmban përkthime të materialeve të tij në të gjitha gjuhët kryesore që fliten në Afrikë.

Media e sapolindur filloi me shpejtësi përpjekjet e rekrutimit, duke synuar kryesisht studentët afrikanë që studionin në Rusi. Siç u sqarua nga Kureev për gazetën e fermerëve rusë “Village Life” (e cila papritmas tregoi interes për të gjitha çështjet afrikane), “më shumë se 30,000 studentë afrikanë aktualisht ndjekin studimet në Rusi, të gatshëm për t’u bërë gazetarë në vendet e tyre”. Retorika e botimeve të agjencisë FSB i bën jehonë kryesisht asaj të kohës sovjetike, ndonëse duke zëvendësuar grindjen e vjetër të preferuar për “imperializmin amerikan” me termin më të modës “kolonializëm”. Agjencia e informacionit përqendrohet në të gjitha temat e rëndësishme për axhendën e Kremlinit, duke mbuluar gjerësisht mitingjet anti-amerikane në Republikën e Afrikës Qendrore, ndërsa promovon histori se si “Shtetet e Bashkuara po përpiqen të pushtojnë Afrikën me përdorimin e Facebook-ut, dollarëve dhe LGBT-së. lëvizjes.

”Në të njëjtën kohë, disa nga mediat nën kontrollin e Kureev kanë sajuar legjenda edhe më të egra se gënjeshtra e vjetër e propagandës sovjetike se CIA kishte zhvilluar virusin e AIDS-it. Një fushatë e fundit që mund t’i atribuohet agjencisë së Kureev propagandon një teori konspirative që pretendon se kompanitë farmaceutike perëndimore po përdorin Afrikën për eksperimente të luftës biologjike dhe për prova të paligjshme të barnave të ndryshme. Në shumë aspekte, kjo fushatë bazohet në një teori konspirative të mëparshme – që i atribuohet gjithashtu FSB-së – që “zbuloi” ekzistencën e bio-laboratorëve të drejtuar nga amerikanët në Ukrainë. Fushata afrikane shton në përzierje konceptet e kolonializmit, demonizimin e Bill Gates dhe histori tmerri rreth rreziqeve të vaksinimit.

Për këtë ekziston një rrjet i gjerë kanalesh Telegram të krijuar gjatë gjashtë viteve të fundit nën kujdesin e Prigozhin. Këto kanale u krijuan nën Prigozhin duke përdorur të njëjtën qasje që ai përdori për të krijuar një rrjet kanalesh të pseudo korrespondentëve të luftës, ku individë të veçantë paraqiteshin si korrespondentë lufte, por jepnin mbulimin miqësor ndaj Wagner-it dhe Rusisë/ The Insider

Latest articles

Related articles