Pekini shpenzon miliarda dollarë në mbarë botën për të përhapur ndikimin e tij

Pekini po investon miliarda dollarë në ndërtimin e një ekosistemi informacioni në mënyrë që propaganda dhe dezinformata kineze të fitojnë gjithnjë e më shumë fuqi globalisht dhe përfundimisht të bëhen dominuese.

Kina shpenzon miliarda dollarë çdo vit për të manipuluar informacionin jashtë vendit, dhe këtë e bën përmes propagandës, dezinformimit dhe censurës.

Përpjekjet e Kinës janë të mëdha dhe, nëse lihen të pazbuluara dhe të pakontrolluara, mund të riformësojnë peizazhin global të informacionit dhe madje t’i bëjnë kombet individuale të marrin vendime që i nënshtrojnë interesat e tyre ekonomike dhe të sigurisë ndaj atyre të Pekinit.

Manipulimi i informacionit

Pekini përdor informacione të rreme, mashtruese ose të njëanshme për të promovuar pikëpamje pozitive për Kinën dhe Partinë Komuniste Kineze.

Në të njëjtën kohë, Kina shtyp zërat kritikë që kundërshtojnë narrativat e saj të preferuara për çështje të tilla si Tajvani, të drejtat e njeriut, Deti i Kinës Jugore, ekonomia vendase ose angazhimi ekonomik ndërkombëtar.

Kina inkurajon qeveritë e huaja, elitat, gazetarët dhe shoqërinë civile që të pranojnë narrativat e Kinës dhe të mos kritikojnë lëvizjet që ajo bën ndërkombëtarisht dhe brenda vendit.

Qasja e Kinës ndaj manipulimit të informacionit përfshin përdorimin e propagandës dhe censurës, promovimin e autoritarizmit dixhital, shfrytëzimin e organizatave ndërkombëtare dhe partneritetet dypalëshe, korrupsionin dhe presionin dhe kontrollin e mediave në gjuhën kineze.

Ndikim i hapur dhe i fshehtë në përmbajtjen e mediave sociale

Pekini punon me zell për të maksimizuar aksesin në përmbajtje në platformat e mediave sociale që e favorizojnë atë, gjë që shpesh është e njëanshme, manipuluese ose e pavërtetë.

Përveç kësaj, Kina sponsorizon influencuesit e mediave sociale dhe ka aksione të hapura ose të fshehura në disa media të huaja. Pekini gjithashtu ka, ndonjëherë shumë kufizuese, marrëveshje për ndarjen e përmbajtjes me disa media lokale që mund të çojnë në burime të besuara që i japin legjitimitet përmbajtjes kineze të pashënjuar ose të errësuar.

Përveç kësaj, Kina ka një politikë të tërheqjes së zërave të shquar në botë në anën e saj, si përfaqësues të elitës politike apo gazetarë, të cilët më pas flasin gjithmonë për Kinën në superlativë, pa iu drejtuar kritikave.

Përveç fokusimit te krijuesit e përmbajtjes, Kina ka synuar gjithashtu platforma për shpërndarje globale të informacionit, për shembull investimi në shërbimet televizive dixhitale në Afrikë dhe rrjetet satelitore.

Kufizimet e lirisë globale të shprehjes

Kina shpesh përdor frikësimin në internet ose në jetën reale për të heshtur mospajtimet për çështje të ndjeshme dhe për të inkurajuar vetëcensurën. Kina po godet gjithashtu disa korporata që i sheh si sfiduese të narrativave të saj të preferuara për çështje të tilla si situata në Xinjiang.

Në aplikacionin We-Chat, i cili përdoret nga shumë komunitete kineze jashtë Kinës, Pekini ka zbatuar censurë teknike dhe ka ngacmuar prodhuesit individualë të përmbajtjes. Të dhënat e mbledhura nga korporatat kineze që operojnë jashtë vendit i kanë lejuar Pekinit të përshtatë censurën globale duke synuar individë dhe organizata të veçanta.

Autoritarizmi dixhital

Kina promovon autoritarizmin dixhital, i cili përfshin përdorimin e infrastrukturës dixhitale për të shtypur lirinë e shprehjes, censurimin e lajmeve të pavarura, promovimin e dezinformimit dhe mohimin e të drejtave të tjera të njeriut.

Duke përhapur teknologjitë e mbikëqyrjes dhe censurës, shpesh përmes aftësive të bashkuara nën ombrellën e “qyteteve të zgjuara” ose “të sigurta”, Kina po eksporton aspekte të mjedisit të saj të informacionit vendas në botë. Pekini ka promovuar gjithashtu taktikat e kontrollit të informacionit, me një fokus të veçantë në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine.

Paralelisht, Kina promovoi norma dixhitale autoritare që vendet e tjera i miratuan shpejt. Ndërsa vendet e tjera imitojnë Kinën, ekosistemet e tyre të informacionit janë bërë më të hapur ndaj propagandës, dezinformimit dhe censurës së Pekinit.

Ndikimi në të ardhmen

Manipulimi i informacionit global nuk është vetëm një çështje e diplomacisë publike – por një sfidë ndaj integritetit të hapësirës globale të informacionit, thuhet në raportin e KQZ-së.

Përpjekjet e pakontrolluara të Pekinit mund të çojnë në një të ardhme në të cilën teknologjia që eksporton Kina, ndikimi që ka tek shtetet individuale dhe frika nga hakmarrja e drejtpërdrejtë, do të zvogëlojnë lirinë e shprehjes në nivel global.

Në atë rast, Pekini mund të luajë një rol të rëndësishëm – dhe shpesh të fshehur – në përcaktimin e përmbajtjes së printuar dhe dixhitale që konsumon audienca në vendet në zhvillim. Kina do të përdorte forume shumëpalëshe dhe marrëdhënie të caktuara dypalëshe për të përforcuar narrativat e preferuara për çështje të tilla si Tajvani dhe ekonomia ndërkombëtare. Qasja në të dhënat globale, e kombinuar me përparimet më të fundit në teknologjinë e inteligjencës artificiale, do t’i lejonte Kinës të synojë audiencën e huaj me saktësi kirurgjikale dhe në këtë mënyrë të ndikojë potencialisht në vendimet ekonomike dhe të sigurisë.

Në këtë skenar të ardhshëm, informacioni rreth Kinës i disponueshëm për publikun, median, shoqërinë civile, akademinë dhe qeveritë mund të shtrembërohet nga propaganda dhe dezinformimi dhe të kufizohet nga censura. Kjo do të përbënte një sfidë të drejtpërdrejtë për të gjitha kombet që dëshirojnë të bazojnë marrëdhëniet e tyre me Kinën në vlerësimet e bazuara në fakte të interesave të tyre sovrane.

Megjithatë, edhe pse e mbështetur me burime të paprecedentë, propaganda dhe censura e Republikës Popullore të Kinës deri më tani nuk ka dhënë kudo rezultatet e pritura. Kur synonte vendet demokratike, Pekini u përball me pengesa të mëdha, shpesh për shkak të kundërshtimit nga media lokale dhe shoqëria civile.

Shembuj të manipulimeve

Francë – Kina ka ndërmarrë veprime ligjore për të frikësuar një studiues që kritikoi Huawei. Në shtator 2019, dega franceze e Huawei ngriti një padi për shpifje, të cilën e tërhoqi përfundimisht në korrik 2022, kundër një studiuesi francez dhe drejtuesi i emisionit të ftuar për të thënë se Huawei kontrollohej nga shteti kinez dhe Partia Komuniste.

MB – Bots në Twitter rritën artificialisht përmbajtjen e llogarisë së një diplomati kinez.

Nga qershori 2020 deri në janar 2021, një rrjet prej dhjetëra profilesh që imitojnë qytetarët e Mbretërisë së Bashkuar gjeneruan 44 për qind të retweet-eve të ambasadorit të atëhershëm kinez në postimet e MB, 20 për qind të përgjigjeve për postimet e tij dhe deri në tre të katërtat e të gjitha angazhimet.

Izrael – Ambasada kineze u përpoq të ndikojë në një media kryesore në Izrael për të tërhequr historinë.

Në maj 2022, pasi Jerusalem Post publikoi një intervistë me ministrin e Jashtëm të Tajvanit, kryeredaktori i gazetës shkroi në Twitter se ambasada kineze në Izrael e kishte kontaktuar drejtpërdrejt dhe kërcënoi se do të ndërpresë lidhjet me Izraelin nëse gazeta nuk e tërhiqte intervistën – një kërcënim i cili nuk u materializua në atë kohë pasi gazeta refuzoi të pajtohej.

Pakistan – Kina ka kërkuar të fitojë kontroll të konsiderueshëm mbi mediat pakistaneze

Gjatë vitit 2021, Kina u përpoq të negocionte një kontroll të rëndësishëm mbi median pakistaneze si pjesë e Korridorit Mediatik Kinë-Pakistan, duke përfshirë krijimin e një qendre të përbashkët për të monitoruar dhe formësuar mjedisin e informacionit në Pakistan. Ishte një shembull i qartë i ambicies së Pekinit për të marrë kontrollin e drejtpërdrejtë mbi mjedisin e brendshëm të informacionit të një partneri të ngushtë.

Afrika Lindore – Kina pagoi për mbulim të favorshëm në gazetat lokale, duke maskuar përmbajtjen e sponsorizuar

Në pranverën e vitit 2021, zyrtarët e qeverisë kineze në një vend të Afrikës Lindore arritën një marrëveshje me gazetat lokale për të botuar artikuj të favorshëm për Kinën. Përfaqësuesit e qeverisë dhe për këtë arsye mediat ranë dakord që artikujt e paguar nuk kanë asnjë lidhje transparente të drejtpërdrejtë me Kinën. Kjo lloj marrëveshjeje – në të cilën informacioni i dhënë nga Pekini shitet nga një media e besuar pa atribut – shtrembëron mjedisin e informacionit lokal dhe redukton aftësinë e publikut për të bërë gjykime të bazuara në fakte.

Bota – Pronari i platformës TikTok ByteDance u përpoq të parandalonte kritikët e mundshëm të Pekinit nga përdorimi i platformës.

Pronari i TikTok, kompania kineze ByteDance, po përpiqet të bllokojë kritikët e mundshëm të Pekinit, ndoshta duke përfshirë ata jashtë Kinës, nga përdorimi i platformës. Sipas informacioneve nga qeveria amerikane, që nga fundi i vitit 2020, kompania mbante një listë të brendshme të përditësuar rregullisht të njerëzve që kishte të ngjarë të bllokoheshin ose kufizoheshin në të gjitha platformat, përfshirë TikTok, për mbrojtjen e pavarësisë së Ujgurëve. Ky shembull ilustron se si përhapja e platformave dixhitale të Kinës globalisht krijon mundësi të reja për Pekinin për të censuruar pikëpamjet që kundërshtojnë narrativat e tij të promovuara për çështje të tilla si Xinjiang.

Latest articles

Related articles