Bukureshti dëshiron të blejë portin moldavian Giurgiulești

Rumania dëshiron të blejë portin e vetëm të Moldavisë në Danub, ku rrjedh lumi kufitar Prut. Ish-republika sovjetike ka dalje në Detin e Zi përmes portit të Giurgiulești, raporton Digi24. Porti trajton një pjesë të trafikut të mallrave nga dhe për në Ukrainë të devijuara për shkak të luftës. Aktualisht është në pronësi të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Banka nuk konfirmon nëse do të negociojë me Bukureshtin mbi marrëveshjen. Giurgiulești është një brez i vogël prej 430 metrash dhe i jep Moldavisë qasje në Danub. Ish-republika sovjetike mori daljen e saj në vitin 1999 nga Ukraina përmes një shkëmbimi territoresh. Giurgiulești është porti i vetëm i Moldavisë që është gjithashtu i aksesueshëm për anijet detare. Rumania ka tre porte të tilla të Danubit në Galați, Brăila dhe Tulcea. Ato kanë një lidhje të drejtpërdrejtë me portet ukrainase lumore-detare Reni dhe Izmail të bombarduara nga Rusia.

Latest articles

Related articles