Zbulohet qeliza kyçe që lufton kancerin e zorrës së trashë

Një lloj qelize imune që patrullon zorrët e njeriut si rojtari i një kështjelle, duket se ka një rol vendimtar dhe ende pak të njohur në luftën kundër kancerit të zorrës së trashë. Sipas një studimi të publikuar në “Science Immunology”, limfocitet T gama delta, janë lojtarët kryesorë në përgjigjen e sistemit imunitar ndaj këtij lloji të kancerit dhe një proteinë e shprehur në sipërfaqen e tyre duket se kontrollon aktivitetin e tyre.

Zbulimet mund të hapin perspektiva të reja në përdorimin e imunoterapive kundër kancerit të zorrës së trashë, i cili përfaqëson 10% të të gjithë kancereve të diagnostikuar në botë dhe që po rritet tek individët nën 50 vjeç.

ÇFARË JANË QELIZAT T?

Qelizat gama delta T janë një nëngrup limfocitesh të njohur si limfocitet intraepiteliale (IELs) të vendosura midis qelizave epiteliale të zorrëve, një shtresë qelizash që përbëjnë mukozën dhe që kanë për detyrë thithjen e lëndëve ushqyese. Këto limfocite kontrollojnë që të mos ketë shenja sëmundjeje në barrierën që rreshton traktin tonë tretës dhe eliminojnë çdo qelizë që mund të duket “e dyshimtë” sepse është e infektuar ose e mutuar, si në rastin e kancerit.

NDIKIMI NË TRAJTIME

Duke analizuar mostrat e tumoreve të zorrës së trasshë të hequr nga pacientët, shkencëtarët në Institutin e Kërkimeve të Kancerit Olivia Neëton-John në Australi zbuluan se ata që treguan një bollëk më të madh të qelizave gama delta T brenda tumoreve kishin gjithashtu rezultate më të mira nga terapitë e kryera, si dhe shanse më të mira të mbijetesës. Ekipi australian zbuloi gjithashtu se një proteinë e veçantë është në gjendje të ndikojë në aktivitetin e këtyre limfociteve kryesore.

TUMORET E ZORRËVE

“Ne zbuluam se bollëku dhe diversiteti i mikrobiomës në zorrën e trashë rezulton në përqendrime më të larta të një molekule të quajtur TCF-1 në qelizat gama delta T në krahasim me zonat e tjera të zorrëve. Kjo molekulë pengon limfocitet T gama delta, barriera jonë natyrore imune, në luftën e tyre kundër tumoreve të zorrëve”, shpjegon Marina Yakou, bashkëautore e studimit.

Kur shkencëtarët fshinë shprehjen e proteinës në qelizat gama delta T në studimet e kafshëve, ata vunë re se sjellja e këtyre qelizave imune ndryshoi dhe se tumoret e zorrëve u tkurrën ndjeshëm në madhësi.

PERSPEKTIVAT

Studimi mund të sugjerojë mënyra të reja për t’i bërë më efektive imunoterapitë e drejtuara kundër kancerit të zorrës së trashë. Për më tepër, zbulon detaje të reja në lidhje me ndërveprimin midis mikrobiomës së zorrëve, sistemit imunitar dhe sëmundjeve të zorrëve.

Latest articles

Related articles