Ndryshimet klimatike po vënë në rrezik prodhimin e kafesë

Kafeja është një kulturë e shkëlqyeshme, kafeja arabica, varieteti më i njohur, në veçanti. Dhe ndryshimi i klimës përbën një kërcënim të madh për biznesin e kafesë dhe për fermerët.

“Për t’u rritur siç duhet, të korrat e kafesë kërkojnë nivele specifike të temperaturës, dritës dhe lagështisë”, sipas Bankës Ndër-Amerikane për Zhvillim, një institucion financiar që i shërben Amerikës Latine dhe Karaibeve.

Aktualisht, këto kushte plotësohen kryesisht në pjesë të caktuara të Amerikës Latine, brenda një rajoni të quajtur rripi i kafesë, vuri në dukje një raport i fundit i IADB.

Por deri në vitin 2050, paralajmëroi banka, “rritja e temperaturave do të zvogëlojë zonën e përshtatshme për rritjen e kafesë deri në 50%. Ndryshimi i klimës mund të nënkuptojë që disa vende mund të strehojnë rishtas kafe, vuri në dukje IADB.

Por që kafeja të vazhdojë të lulëzojë aty ku është tani, gjërat duhet të ndryshojnë. Pra, Starbucks, i cili thotë se blen rreth 3% të të gjithë kafesë në botë, po zhvillon varietete të reja arabica që janë kultivuar posaçërisht për të qëndruar më mirë në një planet që po ngrohet.

Drejtori i agronomisë globale të Starbucks, Carlos Mario Rodriguez në fermën e kafesë Hacienda Alsacia.

Për më shumë se 10 vjet, agronomët në Starbucks kanë kultivuar lloje të ndryshme pemësh kafeje, duke u përpjekur të gjejnë ato që do të japin një sasi të madhe frutash në një kohë relativisht të shkurtër dhe, ndër të tjera, do t’i rezistojnë ndryshkut të gjetheve të kafesë, një sëmundje që sulmon pemët e kafesë dhe përkeqësohet nga ndryshimet klimatike.

Pas çiftimit të qindra varieteteve, kompania ka arritur në gjashtë që i përshtaten faturave dhe plotësojnë standardet e kompanisë për shijen dhe aromën. Një katalog që përshkruan gjashtë varietetet e reja të Starbucks është në dispozicion të fermerëve në fermën e kafesë Hacienda Alsacia të kompanisë, një qendër edukative dhe kërkimore në Kosta Rika.

Starbucks, me afro 36,000 vendndodhje në të gjithë globin, varet shumë nga fermerët, blen nga rreth 400,000 fermerë në 30 vende. Ata, së bashku me fermerët e tjerë të kafesë në të gjithë globin, po përpiqen të përshtaten me ngrohjen globale.

Kafeja nuk është e vetmja kulturë e kërcënuar nga ndryshimet klimatike, sigurisht. Thatësira, ngrirja ose shirat e dendur mund të shkatërrojnë rendimentet në të gjithë produktet bujqësore nga kakao te rrushi.

Dhe moti ekstrem është i paparashikueshëm, duke e bërë të vështirë për fermerët të planifikojnë në mënyrë efektive këto ndryshime. Por kafeja arabica, e vetmja varietet e përdorur nga Starbucks, është veçanërisht në rrezik.

Latest articles

Related articles