Kontrolli i kufijve, Shqipëria nënshkruan marrëveshjen e re me Frontex

Këshilli Evropian ka nënshkruar një marrëveshjeje të re me Shqipërinë për aktivitetet operacionale të kryera nga Agjencia Evropiane e Rojës Kufitare dhe Bregdetare (Frontex). Marrëveshja do të lejojë organizimin e operacioneve të përbashkëta dhe vendosjen e ekipeve të menaxhimit të kufirit të Frontex në Shqipëri.

“Krimi ndërkufitar dhe menaxhimi i imigracionit janë sfida të rëndësishme si për vendet e BE-së ashtu edhe për fqinjët tanë më të afërt.

Falë marrëveshjes, Frontex do të jetë në gjendje të ndihmojë Shqipërinë në menaxhimin e flukseve migratore, luftimin e imigracionit të paligjshëm dhe trajtimin e krimit ndërkufitar”, deklaroi Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministri i Brendshëm spanjoll.

– Advertisement –

Kjo marrëveshje do të zëvendësojë marrëveshjen aktuale ndërmjet Shqipërisë dhe Frontex, e cila ka hyrë në fuqi në vitin 2019.

Sipas rregullores së vitit 2019 të Agjencisë Evropiane të Kufirit dhe Rojës Bregdetare, lejohet stafi i Frontex Frontex të ushtrojë kompetenca ekzekutive, të tilla si kontrollet kufitare dhe regjistrimi i personave në vendin me të cilin ka marrëveshje në kufijtë e BE-së.

Marrëveshja hyn në fuqi në ditën e parë të muajit të dytë pas datës në të cilën Shqipëria dhe BE-ja kanë njoftuar njëra-tjetrën për përfundimin e procedurave të ratifikimit.

Latest articles

Related articles