STUDIMI | Gabimi në shtrat që na heq deri në tre orë gjumë

Në ritmin e shpejtë në të cilin jetojmë të gjithë, celulari ynë është zakonisht gjëja e parë që marrim në mëngjes dhe gjëja e fundit që vendosim gjatë natës. Sipas një studimi më të ri, të publikuar në Sleep Medicine, postimi në media sociale ose platforma interaktive ndërsa jemi tashmë të shtrirë në shtrat me qëllimin për të rënë në gjumë, mund të vonojë gjumin tonë deri në tre orë.

Më konkretisht, ata që postuan në rrjetet sociale brenda një ore para gjumit, kishin pothuajse dy herë më shumë gjasa të qëndronin zgjuar deri vonë. Ata që bënë një… maratonë postimesh pak para gjumit, kishin gjithashtu më shumë gjasa të qëndronin zgjuar deri vonë natën, sesa ata që bënin vetëm një postim.

Pse mund të jetë kjo? Studiuesit besojnë se pritjet e pëlqimeve dhe komenteve shkaktojnë një nxitim adrenaline, i cili bllokon hormonet e gjumit. Përveç kësaj, ekspozimi ndaj dritës blu nga celularët tanë njihet gjithashtu se prish ciklin e gjumit, duke ndikuar në ritmin cirkadian.

Në studimin e tyre, ata përfshinë të dhëna nga 51.000 njerëz që përdorën platformën në internet Reddit për postimet e tyre. Ata bënë një ekzaminim retrospektiv të 236 milionë postimeve të bëra nga përdoruesit, nga viti 2005 – kur u krijua platforma – deri në vitin 2021.

Përmes një modeli llogaritës, ata vlerësuan orët e gjumit në lidhje me postimet e tyre. Siç treguan rezultatet, netët kur përdoruesit bënin postimin e tyre të parë herët në mbrëmje, vetëm rreth 6% vazhdonin të postonin pas orës së parashikuar të gjumit.

Kur përdoruesit postonin vonë natën, 10% ishin ende duke postuar pas kohës së gjumit. Por kur ata postuan katër ose më shumë në orët e vona të natës, 23% ishin ende duke postuar pas kohës së zakonshme të gjumit.

“Ne zbuluam se përdoruesit kishin shumë më shumë gjasa të qëndronin në Reddit një deri në tre orë pas orarit mesatar të tyre të vlerësuar të gjumit, në netët kur postimet e tyre të fundit në platformë para gjumit ishin brenda një ore nga koha mesatare e tyre e vlerësuar e gjumit”, vunë në dukje studiuesit.

Latest articles

Related articles