Tabaku: Oligarkia e naftës ka dominuar për shumë vite

Deputetja e Partisë Demokratike, Jorida Tabaku ka reaguar në lidhje me çmimin e karburanteve. “Në sesionin e kaluar, Grupi Parlamentar i PD shënoi një fitore duke mbyllur Bordet e Naftës dhe duke luftuar kundër oligarkisë së naftës që ka dominuar për shumë vite. Por, a e dini pse ndiheni akoma nën hijen e çmimeve të larta të karburantit?”, u shpreh Tabaku në një postim në rrjetet sociale, teksa renditi arsyet kryesore të rritjes së çmimeve të karburantit. “Kartelat e Krijuara: Oligarkia e naftës ende e dominon lojën e tregut dhe ka krijuar një fushëveprim të ndërlidhur të interesave të saj. Këto kartele shmangin ligjet dhe vendosin çmimet sipas dëshirës së tyre”, theksoi ajo.

Postimi i plotë

Përballë një Marrëveshjeje të Pandershme të Korrupsionit! Në sesionin e kaluar, Grupi Parlamentar i PD shënoi një fitore duke mbyllur Bordet e Naftës dhe duke luftuar kundër oligarkisë së naftës që ka dominuar për shumë vite. Por, a e dini pse ndiheni akoma nën hijen e çmimeve të larta të karburantit?
➡️ Arsyet kryesore të rritjes së çmimeve të karburantit:

  1. Kartelat e Krijuara: Oligarkia e naftës ende e dominon lojën e tregut dhe ka krijuar një fushëveprim të ndërlidhur të interesave të saj. Këto kartele shmangin ligjet dhe vendosin çmimet sipas dëshirës së tyre.
  2. Taksimi socialsit: Detyrim për Ju, Fitim për Të Tjerët (Oligarkët): Qeveria dhe oligarkia punojnë së bashku në një ortakeri të mjerueshme. Ndërkohë që ju shihni çmimin e naftës rritur, më shumë se gjysma e çmimit është e justifikuar me taksa të larta që merren nga xhepat tuaj. Thënë shkurt, keni të bëni me një marrëveshje që e shfrytëzon juve për të pasuruar ata.
  3. Shfrytëzimi i Kursit të Këmbimit: Edhe pse transaksionet për naftën bëhen në dollarë, çmimi rritet në monedhën tuaj lokale. Ky truk shfrytëzohet për të fituar edhe më shumë. Kompanitë e oligarkisë përfitojnë nga rritja e çmimit dhe kursi i këmbimit, duke u dhënë mundësinë për të fituar dy herë më shumë.

Këto arsye janë shqetësuese dhe po e kthejnë ekonominë tonë në një kurth, duke na privuar nga konkurrenca e ndershme dhe e drejtë në treg. Vetëm disa të pasur po përfitojnë, ndërsa shumica e pëson. Gara e tregu i lirë është zgjidhja! Konkurenca e meritokracia, eleminimi i barrierave e rritja e numrit të kompanive, politika fiskale në shërbin të sipërmarrjes. Përqëndrimi vetëm në pak duar e ka ngushtuar hapësirën e kompanive për të vepruar.

Rikthimi i besimit te institucionet, rigjallërimi i ekonomisë dhe hapja janë zgjidhja qoftë në biznes e qoftë në politikë. Sot pak duar kanë kapur prej fyti shumicën, meritokracia nuk vlerësohet e ne duhet ta ndryshojmë këtë! Ta ndryshojmë kënetën poiitike e ekonomike për të shkuar përpara dhe ndryshuar realitetin!

Latest articles

Related articles