Nxehtësia dhe ajri i kondicionuar: një rreth vicioz që na dëmton

5 korriku ishte për Amerikën dita më e nxehtë e regjistruar, me një temperaturë mesatare globale prej 17,18°C duke mposhtur rekordin e gushtit 2016 prej 16,92°C, shkruan focus.it.

Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor janë kryesisht përgjegjëse për këto temperatura anormale, të cilat nuk janë më anormale dhe me të cilat, në të vërtetë, do të na duhet të mësohemi.

Ngrohja globale po shkakton gjithashtu humbje të të korrave, përhapjen e sëmundjeve infektive dhe migrimin”, nënvizon Jeni Miller, drejtore ekzekutive e Aleancës Globale për Klimën dhe Shëndetin.

Për t’i mbijetuar vapës, shumë prej nesh tashmë kanë ndezur kondicionerin, me të cilin jetojmë ditë e natë: jo vetëm në zyra publike, dyqane dhe qendra tregtare, por edhe në shtëpi private.

Sipas një studimi të publikuar në Scientific Reports dhe i koordinuar nga një ekonomist mjedisor nga Universiteti Ca’ Foscari i Venecias, deri në vitin 2050 konsumi i energjisë elektrike i lidhur me funksionimin e kondicionerëve do të prodhojë midis 7 dhe 17 milion ton emetime CO2 në Evropë dhe midis 38 dhe 160 milion ton në Indi.

Sipas studimit, duke vlerësuar një rritje të temperaturës prej 2-3 °C deri në vitin 2050, përhapja e ajrit të kondicionuar mund të dyfishohet në Evropë dhe katërfishohet në Indi, duke arritur në 40% të shtëpive private në të dyja vendet.

Nëse nga njëra anë aftësia për të jetuar në ajër të pastër do të zvogëlojë ekspozimin ndaj valëve të të nxehtit të 40% të popullsisë evropiane dhe 35% të popullsisë indiane deri në vitin 2050, nga ana tjetër do të kontribuojë në përkeqësimin e problemit të ngrohjes globale, duke krijuar një rreth vicioz dhe duke rrezikuar frustrimin e përpjekjeve zbutëse të ndërmarra.

“Në vende si Italia apo Spanja, zgjedhja e adoptimit të ajrit të kondicionuar si një strategji për përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike do të çojë në një rritje të konsumit të energjisë elektrike”, shpjegon Francesco Colelli, koordinator i studimit.

“Kjo mund të shkaktojë nga ana tjetër një rritje të çmimeve të energjisë elektrike dhe investime në ndërtimin e termocentraleve të reja”, shton ai.

E vetmja zgjidhje për të shmangur përkeqësimin e situatës klimatike duke u përpjekur t’i mbijetojmë vapës është përdorimi i kondicionerëve me efikasitet të lartë në energji (në Indi ky është aktualisht një problem i madh) dhe t’i ushqeni me energji të pastër që nuk vjen nga burimet fosile.

Latest articles

Related articles