Ditar i luftës: Gjeneral Sirski, truri i kundërsulmit të Ukrainës

Nëse shikoni gjeneralin Oleksandr Sirski në internet, ai do të përshkruhet si “gjenerali më i suksesshëm i shekullit të 21-të deri më tani”. Është një përgjegjësi e madhe. Gjenerali Sirsky udhëhoqi mbrojtjen e Kievit në fillimin e pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia vitin e kaluar. Ai është truri prapa kundërsulmimit befasues dhe të suksesshëm të Ukrainës në Kharkiv verën e kaluar. Ai tani mbikëqyr ofensivën e rinovuar si kreu i operacioneve ushtarake në Ukrainën lindore – një nga dy akset kryesore të kundërofensivës ukrainase.

Gazetarët e “BBC” arriti të fliste me Sirski në një vend sekret në Ukrainë. Ata e pyetën nëse qëllimi i tij ishte të pushtonte Bakhmutin përsëri? Ai u buzëqeshi atyre dhe u tha: “Po, sigurisht. Unë po përpiqem ta bëj këtë.”

Por edhe ai pranon se, më shumë se një muaj që nga fillimi, ofensiva e shumëpritur e Ukrainës po vazhdon më ngadalë se sa shumë kishin shpresuar. “Ne do të dëshironim të arrijmë rezultate shumë të shpejta,” thotë gjenerali Sirski. “Por në realitet është praktikisht e pamundur.”Ai thotë se edhe në lindje zona është e përmbytur me mina dhe barriera mbrojtëse. Rusët, thotë ai, kanë shumë fortesa: “Kështu që përparimi ynë nuk po shkon aq shpejt sa do të donim.”

Por gjenerali Sirsky beson se Ukraina ka ende një avantazh të qartë. “Unë besoj se uniteti i udhëheqjes sonë ushtarake dhe besimi i ushtarëve tanë është një nga pikat e forta të ushtrisë sonë. Kjo është në kontrast të plotë me hierarkinë ushtarake të Rusisë, e cila vuan nga luftimet e brendshme dhe largon rregullisht oficerët e lartë nga linja e komandës”.Gjenerali Sirski është një idhull për ata që e rrethojnë që vlerësojnë përkushtimin, vendosmërinë dhe dinakërinë e tij. Siç tregon ai, flinte vetëm katër orë e gjysmë në ditë.

Në jug dhe në veri të Bakhmut, Ukraina tha se u kishte kthyer rusëve gati 30 kilometra katrorë territor. Zëvendësministrja e Mbrojtjes e Ukrainës, Hanna Malyar tha se forcat ruse në qytet së shpejti do të kapeshin.

Për herë të parë në frontin lindor, numri i forcave ukrainase tani përputhet me numrin e trupave ruse – rreth 160.000. Megjithatë, rusët kanë ende përparësi në artileri.

Nëse situata mund të ndryshojë me ardhjen e bombave thërrmuese amerikane, të cilat përmbajnë dhjetëra bomba të vogla që mund të shpërndahen në një zonë më të gjerë, mbetet për t’u parë në periudhën e ardhshme. Më shumë se njëqind vende e kanë ndaluar këtë armë.Gjenerali Sirski konfirmoi se bombat thërrmuese amerikane tani kanë mbërritur në Ukrainë dhe do të jenë gati për përdorim brenda disa ditësh. Gjenerali thotë se rimarrja e Bakhmutit do të kishte më shumë se vlerë simbolike. Ai pohon se qyteti ka gjithashtu një rëndësi strategjike – është porta për në qytete të tjera kyçe në rajon. Por ai thotë diçka edhe më të rëndësishme: “Populli ynë është në pritje të fitoreve, ka nevojë për fitore të vogla”.

Latest articles

Related articles