Shuhet shkrimtari i njohur Milan Kundera

Shkrimtari francez me origjinë çeke, Milan Kundera, ka vdekur në moshën 94-vjeçare, njoftoi të mërkurën televizioni publik çek. Autori fitues i çmimeve ishte i njohur për romanet që thellojnë mendimet, ndjenjat dhe besimet e individit, si dhe seksin dhe marrëdhëniet.

Në kryeveprën e tij, “Lehtësia e padurueshme e qenies”, Kundera tregoi historinë e një trekëndëshi dashurie në sfondin e Pranverës së Pragës. Eposi e ktheu Kunderën në një yll letrar ndërkombëtar kur u botua në 1984.

Në atë kohë, romancieri disident çek kishte jetuar në mërgim në Paris për gati një dekadë. Librat e tij ishin ndaluar në Çekosllovaki dhe pasi qeveria e mbështetur nga sovjetikët e privoi nga shtetësia në vitin 1978, ai mbeti shkrimtari më i famshëm i mërguar i vendit.

“Nuk ka një ëndërr të tillë për një kthim”, ka thënë në një intervistë me të përjavshmen gjermane Die Zeit. “Kam marrë Pragën time me vete; erën, shijen, gjuhën, peisazhin, kulturën”.

Romanet e Kunderës filluan të botoheshin në gjuhën çeke që nga vitet 1990, por “Lehtësia e padurueshme e qenies” nuk u publikua në vendin e tij të lindjes deri në vitin 2006.

Latest articles

Related articles