Edi Rama nuk është fare euro-atlantist! – REDAKSIONALE

Baton Haxhiu shkruan se Edi Rama, kryeministri i Shqipërisë është euroatlantik, pasi nuk ka dilema strategjike siç ka Albin Kurti dhe Sandër Vuçiç. Në fakt, Baton Haxhiu nuk mban mend një deklaratë të Edi Ramës në 1 qershor 2013, në Kamzë “NATO është natë, nuk është as bukë e as ujë”. Ajo deklaratë është regjistruar në Bruksel dhe Uashington dhe do jetë gjithmonë një minus në dosjen e tij ndërkombëtare.

Qeveria Rama në fushën e mbrojtjes ka lënë nam jo të mirë deri më tani. Skandali ka zënë skandalin, ministër pas çdo minstri. Radarët e NATO në bregdetin tonë u fikën për llogari të narkotrafikantëve. Helikopteri i Forcave Ajrore ra në një ngjarje të dyshimtë në Liqenin e Shkodrës teksa thuhet se dërgonte pllaka mermeri për shtëpinë e ministres. Plotësimi i kërkesës së NATO për buxhetin 2 % të PBB u sajua me lëvijen e Agjencisë së Mbrojtjes civile nga Ministria e Brendshme tek ministria e Mbrojtjes. Anija e Forcës detare në Pashaliman u dha me qira për një dasmë. Kuotat e arsmit ushtarak janë dhënë për disa familjarë narkotrafikantësh. Disa marinarë janë në proçedim penal për ndihmë ndaj skafistëve, etj

Megjithatë anëtarësimi në NATO përbën arritjen më madhore të shqiptarëve në fushën e sigurisë dhe lirisë së tyre. Me anëtarësimin në NATO shqiptarët kanë garantuar mundësinë e ndërtimit të së ardhmes së tyre në liri. Shqipëria mbetet e vendosur të përmbushë çdo detyrim që rrjedh nga anëtarësia në NATO, si në zonat operative ku është e angazhuar Aleanca, ashtu edhe në konsolidimin e shtetit ligjor, rendit kushtetues, garantimit të të drejtave të qytetarëve shqiptarë dhe reformat e thella të Forcave të Armatosura, si dhe përshtatjen e tyre me standardet e kësaj Aleance.
Aleanca e Atlantikut të Veriut është shndërruar në mburojën e patjetërsueshme të lirisë së kombeve dhe qytetarëve të botës së lirë. Për çdo komb, anëtarësia në këtë Aleancë përbën një arritje madhore, por për kombin shqiptar, që ka pasur një histori dhe të shkuar shumë të dhimbshme, kjo përbën një arritje të jashtëzakonshme.
Rritja e kapaciteteve të gadishmërisë dhe investimet në fushën e Mbrojtjes duhet të jenë prioritet për çdo qeveri të përgjegjshme që lexon mirë dokumentet e NATO dhe kërcënimet e shumëanshme në rajon dhe kontinent.

Latest articles

Related articles