Pse me vapën rritet edhe rreziku për gurët në veshka


Mundësia e shfaqjes së gurëve në veshka mund të rritet gjatë muajve të verës, por ndryshimet e vogla në dietë, së bashku me marrjen e duhur të ujit, mund të ndihmojnë në shmangien e shqetësimit që vjen me këtë gjendje të dhimbshme.

“Sapo të keni pasur një gur në veshka, shanset për të pasur një tjetër brenda 10 viteve të ardhshme shkojnë deri në 50% – specifikon Dr. Megan Bollner, nga Departamenti i Urologjisë.

Rekomandimi i parë i mjekut për të parandaluar përsëritjen e gurëve është të pini më shumë lëngje për të qëndruar të hidratuar, gjë që hollon urinën në mënyrë që kristalet të mos grumbullohen në gurë.

Personat që kanë pasur gurë në veshka duhet të pinë të paktën 2 litra ujë në ditë. Shtimi i lëngut të agrumeve, si limoni ose gëlqere, në ujë mund të jetë i dobishëm sepse përmban citrate, i cili lidhet me kalciumin për të ndihmuar në bllokimin e formimit të gurëve.

Një strategji tjetër është kufizimi i marrjes së natriumit: një dietë e pasur me kripë rrit sasinë e kalciumit në urinë, gjë që mund të shkaktojë gurë në veshka te njerëzit e predispozuar.

Gjithashtu indikohet të konsumoni ushqime të pasura me kalcium. Mund të duket kundërintuitive kur shumica e gurëve në veshka përbëhen pjesërisht nga kalciumi, megjithatë një sasi normale e marrjes së kalciumit është thelbësore për rregullimin e tij në të gjithë trupin.

Të përshtatshme janë për shembull produktet e qumështit, soja, fasulet dhe perimet jeshile si lakra dhe brokoli.

Kufizimi i marrjes së mishit të kuq, por edhe pulës, derrit, peshkut dhe vezëve mund t’ju ndihmojë, ndërkohë që rritni marrjen e frutave dhe perimeve.

Së fundi, monitoroni marrjen tuaj të oksalatit, i cili gjendet në ushqimet e shëndetshme, si spinaqi, panxhari, arrat, embrioni i grurit dhe soja, në përgjithësi hani një dietë të larmishme dhe pini më shumë ujë ose hani një porcion produktesh qumështi kur konsumoni ushqime të pasura të oksalatit.

Latest articles

Related articles