Autoritetet gjermane kërkojnë heqjen e anglishtes nga shkollat fillor

Presidenti i Shoqatës Gjermane të Mësuesve, Heinz-Peter Meidinger, thotë se mësimet e anglishtes në shkollat fillore duhet të hiqen.

“Ne besojmë se mësimet e anglishtes janë me të vërtetë të domosdoshme dhe se ato mund të zhvendosen, për shembull, në mësimet e leximit”, i tha ai transmetuesit publik gjerman ARD të premten.

“Ne duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje bazave në shkollat fillore – aftësitë e të lexuarit, shkathtësitë e të shkruarit dhe aritmetikën”, vazhdoi ai.

Sfondi i komenteve të tij është performanca e dobët e Gjermanisë në Anketën Ndërkombëtare të Leximit në Shkollën Fillore (IGLU) të paraqitur në maj.

Sondazhi zbuloi se një e katërta e fëmijëve në vitin e katërt në Gjermani nuk mund të lexojnë siç duhet.

Në nivel ndërkombëtar, nxënësit e shkollave fillore në Gjermani performojnë më keq në aftësitë e leximit sesa bashkëmoshatarët e tyre në shumë vende të tjera.

Trendi i arsimit IQB, një seri tjetër e rregullt testesh mes nxënësve të klasës së katërt, tregoi gjithashtu vitin e kaluar se Gjermania ka mbetur mbrapa ndjeshëm në matematikën bazë dhe aftësitë gjermane vitet e fundit.

”Mësimet e anglishtes mund të kenë kuptim në disa shkolla”, tha Meidinger, “por ne kemi gjithashtu klasa ku kemi 70, 80, 90% të fëmijëve me prejardhje migrante që vështirë se kanë njohuri të mjaftueshme të gjermanishtes”.

”Mësimet e anglishtes”, tha ai, ”po vendosin prioritete të gabuara. Njohuritë se nxënësit e shkollave fillore mësohen ndryshojnë aq shumë sa në shkollat e mesme pothuajse të gjithë duhet të fillojnë përsëri nga e para”.

Meidinger bëri thirrje gjithashtu për më shumë mbështetje parashkollore.

“Dhe sigurisht,” tha ai, “duhet të marrim masa kundër mungesës së mësuesve, përndryshe nuk do ta kapim kurrë problemin”.

Shoqata e shkollës fillore është skeptike në lidhje me shtytjen e Meidinger për të hequr mësimet e anglishtes.

”Propozimi sigurisht që nuk zgjidh asnjë nga sfidat reale”, tha kryetari Edgar Bohn për dpa të premten.

“Shkollat fillore janë të pafinancuara, të mbingarkuara me detyra dhe gjithnjë e më shumë punojnë me staf që nuk është mjaftueshëm i kualifikuar për detyrën specifike dhe sfiduese të mësimdhënies fillestare,” tha ai.

Latest articles

Related articles