Ditari i Kinës 33: Kina provokon SHBA në Kubë me instalimin e një baze ushtarake

Shtetet e Bashkuara janë duke akuzuar Kinën dhe Kubën për kryerjen e veprimeve të spionazhit ndaj tyre. Sipas raporteve, Kina ka instaluar baza ushtarake në Kubë për të mbledhur informacione/sinjale (email, telefonata, komunikime satelitore) dhe ka përdorur ato për të mbikëqyrur aktivitetet detare të Shteteve të Bashkuara në rajon. Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar që Kina dhe Kuba të ndalojnë veprimet e tyre të spionazhit dhe të respektojnë sovranitetin e tyre.

Nga ana e tyre Kina dhe Kuba kanë mohuar akuzat dhe kanë thënë se ata nuk kryejnë veprime të tilla. Kjo situatë ka rritur tensionet midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës dhe ka pasur një ndikim negativ në marrëdhëniet midis vendeve të Amerikës Latine dhe Kinës. Disa analistë besojnë se kjo situatë mund të rritet edhe më shumë në të ardhmen dhe se ajo mund të ketë pasoja të rënda për sigurinë dhe stabilitetin në rajon. Kina dhe Kuba kanë shfaqur një interesi të rritur në rajonin e Amerikës Latine dhe kanë investuar në infrastrukturë dhe projekte të tjera ekonomike në disa vende të rajonit. Shtetet e Bashkuara po përpiqen të ndalojnë këtë influencë të Kinës dhe Kuba në rajon dhe po bëjnë përpjekje për të forcuar marrëdhëniet me vendet e Amerikës Latine.

Një prej fushave ku tensionet midis dy vendeve janë më të theksuara është teknologjia. Kina është një prej prodhuesve më të mëdhenj të pajisjeve teknologjike në botë dhe kjo e bën atë një konkurrent të fortë për Shtetet e Bashkuara. Shtetet e Bashkuara kanë bërë thirrje për ndalimin e përdorimit të pajisjeve të prodhuara nga kompanitë kineze të teknologjisë në vendet e tyre dhe kanë kërkuar nga aleatët e tyre që të bëjnë të njëjtën gjë.

Një tjetër fushë ku tensionet midis dy vendeve janë të larta është tregtia. Kina është një prej prodhuesve më të mëdhenj të mallrave në botë dhe eksporti i saj në Shtetet e Bashkuara është shumë i madh. Shtetet e Bashkuara kanë bërë thirrje për një tregti më të ndershme me Kinën dhe kanë kërkuar që Kina të zvogëlojë ndjeshëm deficitin tregtar midis dy vendeve.

Tensionet midis dy vendeve janë të rëndësishme jo vetëm për ta, por edhe për stabilitetin e botës. Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë dy prej vendeve më të mëdha dhe më të fuqishme në botë dhe marrëdhëniet midis tyre kanë ndikim të madh në politikën dhe ekonominë globale.

Ndërkohë, Kina po vazhdon të zgjerojë influencën e saj në nivel global dhe po zhvillon baza ushtarake në vende të ndryshme në botë. Deri më sot, e vetmja bazë ushtarake e huaj e deklaruar nga Kina është në Xhibuti në Bririn e Afrikës. Por Pekini ka nisur një fushatë gjithëpërfshirëse të zhvillimit të porteve në zona të tilla si Kamboxhia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Sipas zyrtarëve amerikanë, kjo punë synon krijimin e një rrjeti portesh ushtarake dhe bazave të inteligjencës për të projektuar Kinën në mbarë botën.

 

Latest articles

Related articles