Shefat e shërbimeve sekrete të botës u mblodhën në Singapor. Ja arsyeja

Zyrtarë të lartë të inteligjencës nga dhjetëra vende kanë mbajtur një takim të fshehtë në Singapor për të diskutuar tema që përfshijnë luftën në Ukrainë, në një mjedis joformal, raportoi Reuters të dielën, duke cituar burime.

Sipas pesë personave të paidentifikuar të intervistuar nga agjencia, bisedimet u zhvilluan në periferi të forumit të sigurisë ‘Shangri-La Dialogue’ dhe u lehtësuan nga qeveria e Singaporit. Takime të ngjashme thuhet se janë mbajtur prej disa vitesh, por deri më tani nuk janë raportuar.

Ndërsa lista e saktë e vendeve të pranishme është e paqartë, pjesëmarrësit e tubimit thuhet se përfshinin Drejtoren e Inteligjencës Kombëtare të SHBA Avril Haines, si dhe zyrtarë indianë dhe kinezë.

Në dialogun kryesor të sigurisë, më shumë se 600 delegatë nga 49 vende mbajtën tre ditë seanca plenare, si dhe takime dypalëshe dhe shumëpalëshe me dyer të mbyllura në hotelin Shangri-La.

Një burim i Reuters vuri në dukje se asnjë përfaqësues rus nuk ishte i pranishëm, ndërsa zëvendësministri i mbrojtjes i Ukrainës, Vladimir Gavrilov tha se ai ishte në samitin e Dialogut Shangri-La, por nuk mori pjesë kurrë në takim.

Edhe pse hollësitë e axhendës janë të paqarta, shefat e inteligjencës raportohet se diskutuan gjithashtu përpjekjet për të luftuar krimin ndërkombëtar.

“Takimi është një pjesë e rëndësishme në axhendën ndërkombëtare në hije,” tha një burim i Reuters. Burimi shtoi se ‘ekziston një kod i pashprehur midis shërbimeve të inteligjencës që ata mund të flasin kur diplomacia më formale dhe e hapur është më e vështirë’. Një tjetër burim i Reuters e përshkroi tonin e takimit si bashkëpunues dhe jo përplasës.

Drejtorja e Inteligjencës Kombëtare të SHBA, Avril Haines merr pjesë në Dialogun e 20-të të IISS Shangri-La në Singapor

Samiti i sigurisë i Dialogut Shangri-La është organizuar nga Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike, një institut i pavarur me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, rregullisht që nga viti 2002. Ai shërben si një platformë për debatimin e çështjeve të sigurisë së Azi-Paqësorit dhe promovimin e dialogut.

Takimi i paraportuar më parë i shefave të spiunazhit vjen pasi Financial Times pretendoi të premten se drejtori i CIA-s Bill Burns udhëtoi në Kinë muajin e kaluar për të sinjalizuar se Uashingtoni është jashtëzakonisht i shqetësuar për përkeqësimin e lidhjeve kino-amerikane. Rreth kohës së vizitës së raportuar, presidenti Joe Biden tha se priste të shihte një ‘shkrirje’ në marrëdhëniet e SHBA-së me Kinën.

Latest articles

Related articles