Pse Perëndimi nuk e kupton Erdogan dhe Turqinë ?

Rezultatet e zgjedhjeve të fundit në Turqi kanë shkaktuar shumë debat në media perëndimore. Analistët dhe komentatorët perëndimorë kanë gabuar në parashikimet e tyre dhe kanë parashikuar një fitore të kandidatit opozitar Kemal Kılıçdaroğlu në zgjedhjet presidenciale. Megjithatë, Recep Tayyip Erdogan fitoi zgjedhjet dhe u rizgjodh si president i Turqisë.

Komentatorët perëndimorë u fokusuan shumë në demokracinë dhe premtimet ekonomike të Kılıçdaroğlu, ndërsa kanë paralajmëruar se fituesi Erdogan do të shtojë autokracinë dhe do të sjellë një katastrofë për ekonominë turke. Megjithatë, komentatorët perëndimorë nuk kanë marrë parasysh faktin se Erdogan u zgjodh me një shkallë të pjesëmarrjes së votuesve, që shumë demokraci perëndimore e shohin vetëm në ëndrra, me afërsisht 90%. Turqia ka gjithmonë një shkallë të lartë të pjesëmarrjes dhe qytetarët turq besojnë në sistemin e tyre demokratik.

Në këtë kuptim, Erdogan është në një ligë tjetër krahasuar me shumë shtete evropiane, ku shkalla e pjesëmarrjes së votuesve është më e ulët. Gjithashtu, nuk është e lehtë për komentatorët perëndimorë të krahasojnë Turqinë me shtete si Egjipti ose Tunizia, ku pjesëmarrja ishte 41% dhe 11%.

Një tjetër faktor që ndikoi në fitoren e Erdoganit ishin premtimet e tij për të rifituar kontrollin e Turqisë mbi Sirinë. Kılıçdaroğlu dhe ekipi i tij luajtën me frikën dhe urrejtjen ndaj refugjatëve sirianë dhe i kthyen votuesit kurdë kundër tyre. Kjo e bëri atë të duket më pak si një version turk i Gandhit dhe më shumë si një politikan i zakonshëm. Erdogan, nga ana tjetër, ishte në një ligë tjetër në manifestimin e pushtetit, duke u paraqitur si një lider i fortë dhe i vendosur.

Nëse bëhet krahasimi midis premtimit të Kılıçdaroğlu për të dërguar refugjatët sirianë në shtëpitë e tyre dhe premtimit të Erdoganit për të mos i detyruar ata me forcë, Erdogan dallohet për një retorikë më të butë. Kjo nuk do të thotë se ai nuk do të largojë refugjatët në të ardhmen, por ai e ka bërë këtë me një qasje më etike dhe nuk ka shkelur rregullat e Islamit.

Rezultati i ngushtë i zgjedhjeve e bën fitoren e Erdoganit të duket edhe më i çmuar. Ai ishte në gjendje të fitonte pavarësisht sfidave dhe kjo ua lehtëson shumë njerëzve të lidhen me të. Në këtë kuptim, Erdogan tani është lideri më i fortë në rajonin e tij. Megjithatë, perëndimi do të duhet të ndryshojë mënyrën e tij të shikimit ndaj Turqisë. Nuk mund të pretendojmë se ai nuk është një lider demokratik dhe mbështetja e deklaruar e presidentit Biden për opozitën turke ishte pa kuptim dhe mund të jetë kundërproduktive në të ardhmen.

Në fund të fundit, politika është një shprehje e kulturës së një vendi dhe perëndimi nuk mund të pretendonte se e kupton kulturën turke. Kështu që, në vend që të kritikohet Erdogan dhe të përdoren standarde perëndimore për ta vlerësuar atë, është më mirë të kuptojmë kulturën dhe kontekstin turk dhe të bisedojmë me ta në mënyrë të ndershme dhe të hapur për të kuptuar pikëpamjet e tyre.

Në fund të fundit, kjo nuk do të thotë se duhet të pranojnë çdo gjë që bën Erdogan dhe qeveria e tij, por duhet të ndjekim një qasje më të ndjeshme dhe të kuptojmë se Turqia është një vend me një histori dhe kulturë të pasur që duhet të respektohet dhe të kuptohet.

Latest articles

Related articles