“Enver Hoxha përdori gjakun e 27 foshnjave për t’u kuruar, trajtimi u bë në dy mënyra…”

Në vitin 1973 një thashethem u përhap shpejt në vend me protagonist Enver Hoxhën. I rënduar nga sëmundja e diabetit, Enver Hoxha pëson një infarkt në zemër në vitin 1972, dhe më pas një tjetër në vitin 1973.

Në atë periudhë në Tiranë qarkullon me shpejtësi një lajm i tmerrshëm. Në maternitetin e kryeqytetit, kishin ndërruar jetë 27 foshnja të sapolindura. Nën zë aludohej se gjaku i tyre, do të përdorej për t’i bërë transfuzion gjaku diktatorit. Lajmi u mbajt zyrtarisht i fshehtë.

Ndonëse u mësua se foshnjat kishin vdekur nga një infeksion, si pasojë e kushteve të këqija higjienikë në maternitet. Mjekët që guxuan të ankoheshin, u ndëshkuan në forma të ndryshme.

Në mungesë të fakteve, lidhja e kësaj ngjarje me kurimin e Hoxhës, mbetet në kuadrin e një legjende. Por kjo praktikë nuk ka qenë e panjohur për kohën.

Stuediuesi Eros Hoxha solli më shumë detaje rreth kësaj teorie, teksa isthe i ftuar në emisionin “Shqipëria LIVE”.

Ai tha lideri diktatorial Enver Hoxha vuante nga diabet idhe nga zëmundje zemre, ndërsa shtoi se ka disa mënyra si ky kurim bëhet.

“Janë informacione indirekte. Shteti shqiptar në atë kohë donte ta kutronte diktatorin pas sëmundjes në vitin 1973, thuhej se vuante nga diabeti dhe nga problemet e zemrës. Ky trajtim mjekësor mund të jetë bërë për kurimin e zemrës ose të pankreasit. Mënyra e parë bëhet nëpërmjet kordonit që lidh foshnjën me nënën dhe tjetra me qelizat staminale. Ka pasur foshnja që kanë humbur jetën dhe thuhet se janë përdorur për këtë gjë.” – tha Hoxha.

Latest articles

Related articles