Cigaret elektronike: Rreziku i Padiskutueshëm për Shëndetin e Grave dhe Vajzave

Në ditët e sotme, shumë gra dhe vajza janë të shqetësuara për shëndetin e tyre pas përdorimit të cigareve elektronike. Në fakt, studimet e fundit kanë treguar se përdorimi i cigareve elektronike ka një impakt të madh në shëndetin e grave dhe vajzave.

Një nga problemet kryesore që janë identifikuar është rritja e rrezikut të sëmundjeve të veshkave. Një studim i botuar në revistën medicinale “Kidney International Reports” tregon se dëmtimi i veshkave është një nga pasojat e mundshme të përdorimit të cigareve elektronike. Në studiun e kryer në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles, u vërejt se gratë dhe vajzat që përdornin cigare elektronike kishin një rrezik 30% më të lartë se mos-përdoruesit për të zhvilluar dëmtime të veshkave.

Një tjetër problem shëndetësor që lidhet me përdorimin e cigareve elektronike tek gratë dhe vajzat është dëmtimi i mushkërive. Një studim i botuar në revistën mjekësore “Chest” tregon se përdoruesit e cigareve elektronike kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar inflamacion në mushkëri. Kjo mund të çojë në sëmundje si astma dhe bronkiti kronik.

Përveç kësaj, përdorimi i cigareve elektronike është lidhur edhe me probleme të tjera shëndetësore në gratë dhe vajzat, siç janë dëmtimi i zemrës dhe rreziku i shtatzënisë së parakohshme. Një studim i kryer në Universitetin e Michigan-it tregon se gratë dhe vajzat që përdorin cigare elektronike kanë një rrezik më të lartë se mos-përdoruesit për të zhvilluar probleme kardiakë dhe për të lindur fëmijë të ulët në peshë.

Ndërkohë, një studim më i ri i botuar në revistën “JAMA Pediatrics” tregon se përdoruesit e cigareve elektronike kanë një rrezik më të lartë se mos-përdoruesit për të pësuar dëmtime të ADN-së dhe për të zhvilluar kancer. Kjo është e rëndësishme sidomos për gratë dhe vajzat, pasi mund të kenë pasoja të rënda në shëndetin e tyre në të ardhmen.

Për t’i shmangur këto dëme të mundshme, gratë dhe vajzat duhet të ndalojnë përdorimin e cigareve elektronike dhe të kërkojnë ndihmë nëse kanë vështirësi në këtë drejtim. Në vend të kësaj, ata mund të zgjedhin të përdorin alternativa të tjera, siç janë goma për nikotinë ose terapia e zëvendësimit të nikotinës, që mund të ndihmojnë në largimin e varësisë nga nikotina.

Në përfundim, është e rëndësishme që gratë dhe vajzat të jenë të vetëdijshme për rreziqet e përdorimit të cigareve elektronike dhe të marrin masa parandaluese për të parandaluar dëmet në shëndetin e tyre. Studimet dhe revistat mjekësore tregojnë se përdorimi i cigareve elektronike ka një impakt të madh në shëndetin e grave dhe vajzave, dhe kjo duhet të merret seriozisht. Ndërkohë, autoritetet dhe organizatat mjekësore duhet të vazhdojnë të bëjnë kërkime dhe të ndërmarrin masa për të ndihmuar në parandalimin e këtyre dëmeve të mundshme dhe për të ndihmuar gratë dhe vajzat të mbrohen nga rreziqet e përdorimit të cigareve elektronike.

Latest articles

Related articles